Rysligt och mysigt på fästningen lagom till höstlovet

En instängd stackare bankar på plåtdörren och vill ut. Någon hostar. Blixtarna far genom valvet. Ljuslyktornas sken fladdrar i mörkret. Men ta det lugnt. Det handlar om en ny höstsatsning.

ANNONS
|

Lagom till höstlovet har Varbergs fästning fått ett spännande inslag av ljus, ljud, rökkanoner, och för en dag en hel drös medeltidsmänniskor som kände sig som hemma i miljön.

– Vi vill bredda säsongen och ge människor anledning att besöka Varberg och fästningen under den mörka årstiden, förklarar Christina Andersson-Wiking, 1:e intendent på Hallands Kulturhistoriska Museum.

– Jag har haft en dröm om att göra mer på borggården och nu har vi detta pilotprojekt som passar i en period när det är bra att umgås utomhus och vi behöver stora ytor, fortsätter Christina Andersson-Wiking.

Läskiga efterrätter

I projektet ingår Varberg energi och NOD, näringslivs- och destinationskontoret. Magnus Thomson, destinationsutvecklare på näringslivskontoret, berättar även några hotell och campingplatser är med i projektet och serverar läskiga efterrätter till unga gäster och har vissa rum som är pyntade på lite skrämmande sätt.

ANNONS

–Vårt mål är ju att många människor ska uppleva Varberg och fästningen, inte bara varbergarna, säger Magnus Thomson.

Fladdrande mystiska sken

Varberg Energi ingår också i projektet. De har bland annat försett belysningen på fästningen och området utanför har ett fladdrande, mystiska sken. På en del av ringmuren kommer en film att projiceras. En rad figurer som förekommer i lokala sägner dyker upp, som till exempel Vita damen och Strandvaskaren.

Magkittel och en lättare känsla av skräck

Projektet har fått namnet Rys och mys. Fram till den 22 november kan den som vill uppleva lite magkittel och en lättare känsla av skräck ta sig till fästningen.

Under höstlovet blir det mörkervandringar och museets öppettider är förlängda. I utställningen ”Rädd” får besökarna möta rädslor och fobier från både förr och nu.

Invigningskvällen till ära samlades 15 Lionsmedlemmar från medeltiden tillsammans med Bockstensmannen för att mingla, sprida värme och ljus från sina facklor och delta i en film om projektet.

ANNONS