Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Kunderna David, med Elna och Louice med Thea är på jakt efter spegeldörrar till ett hus från 1902. Bild: Karin Hartmann

Rusch på byggåtervinningen i Tvååker under corona

På Nygårds byggåtervinning i Tvååker märktes det direkt när coronan slog till. Plötsligt kom det mycket mer folk än vanligt. – Det märktes att folk fått tid att ta tag i något projekt de gått och ruvat på, säger Gunilla Leander.

Byggåtervinningen är en guldgruva för den som har ett byggprojekt som kan tillåtas ta tid. Här finns allt från stort till smått. Friggebodar och lekstugor står uppställda utomhus bland mängder av olika sorters tegelpannor. Inuti kan man hitta spisar, hela kök, gamla bidéer och mängder av dörrar i olika storlekar från olika årtal.

Tar vara på allt

Stefan och Gunilla fick idén till byggåtervinningen 1996 efter en renovering av det egna huset. Användbart byggmaterial stuvades in i en lada och kunde säljas. Sedan började Stefan och Gunilla även ta emot andras överblivna byggmaterial.

– Jag tror vi är bland de äldsta i branschen, säger Stefan.

Trots att de hållit på i 24 år har de entusiasmen kvar.

– Det är viktigt att ta vara på det som går att använda, säger Gunilla, som tycker att byggbranschen ligger lite efter om man jämför med hur människor tar vara på gamla kläder och möbler.

Glada för allt

Gunilla och Stefan gillar när folk kommer med sitt byggmaterial och hjälper ibland också till med att riva delar av hus om det finns dörrar eller fönster som kan bevaras.

– Det mesta går att ta vara på. Vi har en del kakelplattor från restpartier. Men vi har haft konstnärer här som har kommit och satt ihop dem till ett konstverk.

¬– Eller någon som skulle kakla en bordsskiva, säger Stefan. Det är jätteroligt. Då kommer de här med sina saker och lägger sig på golvet och mäter om de får ihop det som de hade tänkt sig.

Tips

Under årens lopp har Stefan och Gunilla lärt hur saker kan användas på nytt och de delar gärna med sig av tips. Ute på gården visar Stefan några gamla falsade tegelpannor.

– De kanske inte är så jättebra på taket, men de passar väldigt bra som plattor till en trädgårdsgång.

Gunilla är duktig på gamla fönster. Hon glasar om och kittar dem.

– Gamla fönster är populärt, inte minst till växthus.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här