Växthusnyhet. Patrick Norlin har byggt det runda växthuset som finns i Varberg. Idén till konstruktionen fick en amerikansk forskare för cirka 50 år sedan.
Växthusnyhet. Patrick Norlin har byggt det runda växthuset som finns i Varberg. Idén till konstruktionen fick en amerikansk forskare för cirka 50 år sedan.

Runt växthus har kommit till Varberg

I den här trädgården finns ett av de första exemplaren i Skandinavien av runda växthus och tomatplantorna växer sig höga. Att odla sin egen mat är en växande trend och kommer att bli allt mer nödvändigt i framtiden tror Patrick Norlin.

ANNONS
|

Växthuset Biodome Spira ser ut som en jättelik boll. Formen är geodetisk, inspirerad av jorden.

– Det var en uppfinnare i USA som fick patent på det någon gång under 60-70-talet. Jag hittade det på nätet för några år sedan och byggde först en liten modell, säger Patrick Norlin som bygger de runda växthusen och är förvånad över att de inte har slagit igenom redan.

Tanken bakom bygget är att gå tillbaka till naturliga förutsättningar, som naturen själv en gång kreerat. Det ger, enligt Patrick Norlin, ett optimalt rum. Solinstrålningen kommer i 90 graders vinkel hela dagen. Inga döda vinklar finns i växthuset vilket underlättar luftcirkulationen. Dessutom är uppvärmningen mindre resurskrävande eftersom väggytan är mindre.

ANNONS

I Lettland, Polen, USA och Ryssland finns det många som odlar i geodetiska växthus. Men i Sverige har det ännu inte slagit igenom. Patrick Norlin är säker på att det kommer att bli stort även här.

– Jag har hittills byggt sju stycken, säger han.

Carina Forsberg från Varberg hittade honom via nätet. I slutet av april levererades delarna och Patrick kom för att bygga ihop det. Invändigt är det helt i trä, det finns inte ens några skruvar. De 99 trekantiga rutorna är tillverkade i polykarbonalplast med bra isolerfunktion.

Invändigt är det högt i tak, drygt tre meter. Tomatplantorna når nästan hela vägen upp. Carina Forsberg har planterat dem i marken men Patrick Norlin berättar att det går att få systemet självvattnande genom att anlägga grusbäddar.

Bäst utnyttjas utrymmet i växthuset genom att tillämpa vertikal odling i olika skikt. Carina Forsberg har förutom tomatplantorna jordgubbsplantor i flera hyllplan. Växthuset används också som uterum och har inretts med fåtöljer och ett litet bord.

I ett annat växthus som Patrick Norlin har byggt odlar ägaren bananer och papaya. Det går nämligen att odla i Biodome Spira året runt och få medelhavszon i det.

ANNONS

I Carina Forsbergs växthus finns en klimatanläggning. En fläkt är inställd att starta om temperaturen blir för låg.

– Det är en häftig känsla att om man gör ett bra förarbete kan man få gratis mat. Vi kommer att behöva att fler odlar sin egen mat. I dag är vi alldeles för beroende av import av livsmedel.

ANNONS