Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Rum var smutsiga och hjälp uteblev

Personalens okunskap om larmtelefonerna ledde till att äldre inte fick hjälp. Dessutom var städningen bristfällig. Nu får äldreboendet kritik av Inspektionen för vård och omsorg.

Under vintern och våren inkom anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, om missförhållanden på ett äldreboende i Varbergs kommun.

Anmälarna har bland annat påpekat att äldre har larmat utan att få hjälp, att städningen varit undermålig och att det har funnits brister i läkemedelshanteringen. Anhöriga ska ha observerat att läkemedel doserades fel och vid ett flertal tillfällen ska det ha legat läkemedel på golvet. IVO:s bedömning är att hanteringen har inneburit risker för patientsäkerheten.

Efter vårdgivarens utredning har ansvarig sjuksköterska förtydligat rutinen av läkemedelsadministration till personalen.

IVO påtalar även brister vad gäller larmkunskap och städning. Det konstateras att personalens okunskap om larmen ledde till att instanser fördröjdes eller uteblev och att städningen av lägenheter och allmänna utrymmen inte utfördes efter behov.

Enligt boendet så har all personal nu fått en genomgång av hur larmtelefonerna fungerar, städrutinerna har uppdaterats och verksamheten har anställt en lokalvårdare.

IVO anser att de redovisningar som verksamhetschefen har gjort visar att boendet har kommit tillrätta med de påtalade bristerna. I nuläget vidtas därför inga ytterligare åtgärder men IVO påpekar i sitt beslut att ärendet kan komma att följas upp.

LÄS MER: Fel i journaler - ärendet avskrivs

LÄS MER: IVO kritiserar sjukhusen efter dödsfall

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här