Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/6

Rosor och söndagsfika på återvinningen

Återvinningscentralerna är inte som de har varit. Förr fanns det ilskna farbröder som attackerade besökare som inte alltid visste hur man lade sakerna rätt.

I söndags invigdes Varberg centrala återvinning med en ros och ett leende i porten. Den gamla återvinningscentralen vid Getterövägen har bommat igen. Numera hänvisas besökarna i stället till ÅVC Holmagärde. Den stora skillnaden med återvinningen är att det krävs ett kort som vissa besökare måste ha. De som bor i lägenhet får göra sex besök under ett år. Villaägare får 15 fria besök. Behöver du göra fler besök faktureras du med 250 kronor.

Här finns två avdelningar: en öppen där du fritt slänger hushållsplast och förpackningar. Inne på den stängda avdelningen krävs besökskort för att du ska kunna hiva iväg brännbart, metall och trädgårdsavfall.

De invånare som bor i centrala Varberg åker Trädlyckevägen och tar Österleden norrut. Sedan tar du till höger vid Järngatan och svänger höger vid Bälggatan.

Vi anlände med morgonsolen vid tiotiden och då har redan ett tiotal varit på besök. Många nyfikna spanar utanför, men de kör inte in.

– Vi vill välkomna kunderna med en gåva. Det har ju varit mycket klagomål på korten men hoppas att kunderna får förtroende för oss, säger Victor Eriksson, förste rosutdelare.

Enhetschef Linus Utas:

– Vi vill att folk ska komma hit och känna att de gör rätt med sitt avfall. Vi vill även trycka på för vårt återbruk, där folk kan lämna saker till secondhand.

Texten har tidigare publicerats i Varbergsposten