Tidigare i år fick flera skolor erbjudande av Varbergs kommun om att delta i tävlingen ”Konst på landsbygd - konst uppåt väggarna”.
Till slut utsågs grundskolorna i Rolfstorp och Lindberg till vinnare av tävlingen.
– Vår skola var en av dem som vann efter att jag skickat in bilder på våra tråkiga lokaler och menat att vi behöver få ett lyft, säger initiativtagaren Camilla Gemrud, som är lärare på Rolfstorps skola.
Sedan några veckor tillbaka är projektet i full gång. Det som skolan gör är att samla in och återvinna plast som därefter omvandlas, med hjälp av en värmepress, till konst i form av olika hexagoner. Så småningom ska dessa placeras på skolans väggar för att skapa en trevligare miljö.
– Alla hjälper till att samla plast, och en del är även med när det pressas och skapas.
”Det ser ut som glas”
Två av dem är Zoey Johansson och Meyra Arif i klass F1.
– Det är roligt och kul. Det ser lite tråkigt ut på skolan men nu kommer det bli fint, säger Zoey.
– Det bästa är att trycka och forma. När det är färdigt ser det inte ut som plast, det ser ut som glas som man har målat på. Det är coolt, tycker Meyra.
Eftersom de är med i elevrådet fick de hjälpa till att utse en ansvarig konstnär till projektet.
Av 66 sökande utnämndes slutligen Daniel Diamant, och han uppskattar verkligen att få arbeta tillsammans med eleverna.
– Det är jätteinspirerande och de är väldigt angelägna om att få vara med. De har förstått projektet tydligare och bättre än vad jag nog hade hoppats på, vilket är jättekul. Jag har gjort samma form av konst i min egen ateljé, men det finns verkligen en mening med att göra det tillsammans på en skola, säger han.
”Blir helt plötsligt verklighet för barnen”
Konstnären poängterar hur väl det här lämpar sig för yngre personer, och menar på att de har lättare att ta till sig detta än många vuxna.
– Det är mer angeläget för barnen då miljö- och klimatsituationen är mer existerande för dem medan vuxna kanske har lättare att ignorera det. Därför är det jätteballt för barnen att se att man kan göra det här av skräp.
Läraren Camilla Gemrud tillägger:
– Konst kan verka konstigt men när man kan förstå konsten, vilket man kan här, blir det helt plötsligt verklighet för barnen.
Vidare berättar hon att det inledningsvis fanns en rädsla för att det skulle bli svårt att samla ihop tillräckligt med plast, men då fick skolan oväntad hjälp utifrån.
– Vi har gått ut i olika kanaler med att vi samlar plast och det har spridit sig i byn. Så det har blivit lite av ett samhällsprojekt där hela byn hjälps åt att samla plast.
Ett mångbottnat projekt
I projektet finns det ett tydligt miljötänk, men när skolan sökte till tävlingen var det ursprungliga syftet att jobba med värdegrunder.
– Vi vill göra något gemensamt för att visa att vi är rädda om vår skola. Sedan finns det också en konstnärlig sida eftersom barnen får vara med och skapa något. Så det finns många bottnar i det här, menar läraren.
Daniel Diamant är inne på samma spår.
– Det är ett konstprojekt med många lager. Det handlar bland annat om att visa möjligheterna i ett gratismaterial som finns i vår direkta omgivning och att man kan återvinna på egen hand. Ofta samlar man skräp för att lämna det på en återvinningsstation, men här får man även ta del av belöningen. Skräp behöver inte bara vara skräp, säger han.
Projektet på Rolfstorps skola förväntas vara färdigt i december, men framtiden får utvisa om det faktiskt blir så.
– Det här är ett experiment som är lite svävande. Vi får vara öppensinnade, avslutar Camilla Gemrud.