Röda Korset vill ge gemenskap i krisen

Röda Korset i Varberg har många sätt att hjälpa till under covidkrisen. Särskilt värnar man om att hålla mötesplatsen öppen.

ANNONS
|

När Halland fick nya råd för covid-19 valde Röda Korset att ytterligare minska riskerna i sin verksamhet, framför att minska öppethållandet. I second hand-butiken har tomtar, ljusstakar och andra juldekorationer satts fram.

– Det brukar vara populärt, säger verksamhetsledare Peter Björck. Så det kan hända att vi får begränsa lite idag. Vi räknar antalet besökare och ser till att det inte uppstår trängsel någonstans.

Men att stänga har inte varit ett alternativ.

– Det är det som är så viktigt, att det är öppet här, säger Peter. Röda Korset ska inte lämna någon ensam i en kris. Att stänga hade varit det lättaste.

ANNONS

Vill ha gemenskap

Ingalill Koinberg, styrelseledamot i Röda Korset och ansvarig för kris- och beredskap håller med.

– Längtan efter gemenskap är så viktig. Den vanligaste besökaren kommer hit för att ta ett varv och sitta och fika.

Hållbarhet

Lokalerna på 1000 kvadratmeter har högt i tak. Framme vid kassan finns streck i golvet för köande, samt nyuppsatt plexiglas runt kassan.

– Vi vet ju inte hur länge det här kommer att pågå, säger Ingalill Koinberg. Det måste finnas en hållbarhet i hur man möter människor. Att bara ställa in spär på människors isolering och ensamhetskänsla inför jul.

Men den ökade smittspridningen har väckt oro bland en del i personalen som velat ha visir.

¬–Vi har lärt oss hur man hanterar visir och hur de ska rengöras för att det ska vara säkert, berättar Peter.

Samhörighet

Att gemenskap är viktig är självklart för medlemmarna i handarbetsgruppen som kommer till Röda Korset för att sitta och sticka eller virka tillsammans. Sedan covid-19 kom har de bytt från ett konferensrum till en lokal med mycket luft och rymd.

– Vi sitter ju längre ifrån varandra än vi brukar, säger Ann. Men vi kommer hit för samhörigheten och för att prata med varandra. Allt vi gör säljs i butiken sedan.

ANNONS

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS