Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Monica Robertson började uppträda efter makens död för tio år sedan. Sedan dess har det blivit allt fler framträdanden runt om i landet. Ifjol gjorde hon exempelvis två turnéer i Norrland. Bild: Lennart Wimark
Monica Robertson började uppträda efter makens död för tio år sedan. Sedan dess har det blivit allt fler framträdanden runt om i landet. Ifjol gjorde hon exempelvis två turnéer i Norrland. Bild: Lennart Wimark

Robertson till Rolfstorp med ny föreställning

På julaftons morgon 2008 gick artisten Alf Robertson bort efter en tids sjukdom.

Sedan dess har hans hustru Monica Robertson hållit liv i hans stora låtskatt och samtidigt skapat nytt material i samma anda.

Står du på egna ben nu?

– Även om jag fortfarande gör Alfs låtar så är det fler som vet vad jag kan nu. Det pratas mer om mig. Men det tar tid att komma dit, säger Monica Robertson.

Hur mycket påminner du och Alf om varandra musikmässigt?

– Vi ligger ju någorlunda i samma genre. Han skrev så klart ur ett manligt perspektiv och jag är kvinna, lever här och nu och gör mina betraktelser av dagens samhälle.

Alfs texter utgick ofta från de svaga?

– Det gäller för mig med. Jag vet mitt ursprung, att jag kommer från en arbetarfamilj. Jag och Alf hade aldrig kunnat leva med varandra om vi kom ifrån två olika världar.

Nu är Monica Robertson aktuell med en ny föreställning som på fredag klockan 19 spelas på Folkets hus i Rolfstorp. Givetvis kommer det att spelas en hel del låtar av Alf. Men även Monicas eget material liksom visor och tolkningar av musiker som Totta Näslund och Fred Åkerström kommer att finnas med på repertoaren.

Monica har med sig ett provisoriskt band bestående av erfarna och duktiga musiker. Bandmedlemmarna är Christer Sandberg på keyboard, Bertil Broddéus på bas, Mats Bengtsson på trummor, Benny Jonsson på steelguitar samt Tommy Berntsson som spelar akustisk gitarr och sjunger.

– Det blir en härlig dynamik. Jag gör några duetter ihop med Tommy, vissa låtar gör han själv och ibland är det bara bandet. Det ska vara en varm stämning och mycket skratt i lokalen, säger Monica Robertson.

Framöver väntar också ett nytt album.

– Det blev ett långt uppehåll eftersom jag inte tyckte att det jag skrev dög. Jag vill hela tiden göra allt ännu bättre. Till sist började jag fundera på om jag kanske inte hade mer att berätta. Men plötsligt kom det tillbaka. Nu har jag ett antal låtar.

Monica bor i Frillesås med tonårsdöttrarna Isabella, 16, och Lisen, 18. Arbetet som kringflackande musiker tar sin tid.

Hinner du med något annat?

– Jag har mina gamla kompisar, vi är ett tjejgäng. Förr turades man om att vara hemma hos varandra, nu är det ingen som orkar hålla på med det längre. Nu åker vi på spa ihop. Vi vill bara ha det bekvämt, säger Monica Robertson.

Skulle du ha tid att träffa någon ny kärlek ?

– Du menar att jag skulle klämma in det någonstans?

Monica skrattar.

– Ja du. Frågan är om jag orkar dra igång hela den cirkusen igen. Jag tror inte det så länge jag har barn hemma. Kanske känns det annorlunda den dagen som barnen är utflugna. Jag har blivit ganska egen också, det är skönt att få styra själv. Ordet särbo tycker jag låter ganska trevligt, avslutar Monica.

Förutom fredagens spelning i Rolfstorp kommer föreställningen även till Karl Gustavs bygdegård den 24 mars.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här