Ringhalls ägare Vattenfall rekommenderar att anställda bär munskydd om de inte kan hålla avstånd, men säkerhetsföretaget Avarn Security, som är anställda av Vattenfall, förbjuder vissa anställda att göra det.
Ringhalls ägare Vattenfall rekommenderar att anställda bär munskydd om de inte kan hålla avstånd, men säkerhetsföretaget Avarn Security, som är anställda av Vattenfall, förbjuder vissa anställda att göra det. Bild: Jonas Lindstedt/TT

Ringhals vakter förbjuds munskydd trots smittspridning

Vakterna på Ringhals tillåts inte bära munskydd trots att smitta sprids på kärnkraftverket, samtidigt rekommenderar Vattenfall sina anställda att ha munskydd.
– Jag ser inte alls logiken i detta, säger en av vakterna.

ANNONS
|

Säkerhetsföretaget Avarn Security förbjuder vissa av sina anställda att bära munskydd även om de arbetar på positioner där det inte går att hålla avstånd. En anställd som vill vara anonym berättar att smittan börjat sprida sig bland vakterna på Ringhals och att minst en av kollegorna har blivit inlagd på sjukhus.

– Vi har frågat vår platschef och fått nej. Vi fick svaret att vi inte får ha munskydd eftersom Avarn Security har gjort en riskbedömning och kommit fram till att det inte behövs, säger den anställda.

Till följd av smittspridningen har Ringhals ägare Vattenfall ökat noggrannheten när det kommer till att sanera och också satt upp skyltar med budskapet att anställda rekommenderas bära munskydd när de inte kan hålla avstånd.

ANNONS

– Vi jobbar i positioner där man ofta kommer nära andra när man gör sitt uppdrag. Om vi vakter inte får använda munskydd riskerar vi först och främst att smitta varandra men också att föra smittan vidare, säger den anställda.

Den anställda berättar att många av kollegorna känner samma sak och att de inte förstår sin arbetsgivare. Personen är också kritisk till att de inte har fått ett ordentligt svar på frågan om varför de inte tillåts bära munskydd.

Mikael Högberg, presstalesperson på Avarn Security, säger att företaget aldrig kan utgå från vad andra rekommenderar utan att företaget alltid gör egna riskbedömningar.

– Man har gjort riskbedömningar sedan lång tid och även uppdaterat dem under den senaste tiden. Vi har positioner där man bär munskydd och andra där man gjort bedömningen att att avstånd kan hållas i kombination med exempelvis plexiglas och fysiska hinder som smittskyddsåtgärd.

Kan ni förstå kritiken?

– Naturligtvis finns det personliga tankar och funderingar och det har vi respekt för. Vi har förståelse för att det är en komplicerad fråga. Nu har vi den utrustningen vi har men sedan kan saker förändras och man kan alltid föra en dialog med sin chef och påtala de tankar man har, säger Mikael Högberg.

ANNONS

Fackförbundet är kritiska

Fackförbundet Transportarbetareförbundet har gjort en egen bedömning av situationen och varit i kontakt med Avarn Security.

– I tisdags gjorde vi en bedömning ihop med behörigt utsett skyddsombud som tycker att alla som inte kan hålla avstånd på Ringhals ska ha på sig CE-märkta munskydd. Detta gäller särskilt vid inpasseringskontroller och liknande, säger Martin Miljeteig som är central arbetsmiljöombudsman på Transportarbetareförbundet.

Martin Miljeteig säger att han inte kan se problemen med att erbjuda anställda munskydd och att förbundet inte fått något bra svar på varför Avarn Security säger nej

– Det är en underlig situation och ett konstigt beteende nu när det ser ut som om att en tredje våg börjar rulla in. Det är bra att man gjort en egen bedömning men bevisligen är man inte överens med skyddsombud och anställda, säger han.

Vad kan man som anställd göra?

– I första hand har en anställd rätt att avbryta sitt eget arbete om det finns fara för liv och hälsa. Coronaviruset kan i slutändan vara en dödlig sjukdom och det förvånar oss att Avarns ledning på Ringhals säger nej. Vi förutsätter att man ändrar sig i den här frågan omgående, säger Martin Miljeteig.

ANNONS