Andreas Ehm hade jobbat på Ringhals i 20 år.
Andreas Ehm hade jobbat på Ringhals i 20 år. Bild: Alma Tallborn

Ringhals sparkar ut huvudskyddsombudet Andreas Ehm

Andreas Ehm har varit skyddsombud på Ringhals i 14 år. Efter att ha larmat om smittskyddsåtgärder på jobbet blev han avstängd, vilket Transportarbetaren var först med att rapportera.

ANNONS
|

Andreas Ehm har jobbat som skyddsvakt på Ringhals i 20 år och varit huvudskyddsombud i 14 år. För några veckor sedan fick han tillträdet spärrat till arbetsplatsen. Anledningen han fått från Ringhals var att han brutit mot deras värdegrund, men på vilket sätt har han inte fått veta.

– De har inte kunnat specificera vilka händelser som de syftar på, och jag har inte fått några varningar tidigare, säger Andreas Ehm.

Detta har lett till att Transportfackets nationella ordförande gått ut med krav på ett förtydligande från Ringhals, och hotar med att gå vidare till ansvarig minister om det uteblir.

ANNONS

Andreas är inte anställd av Ringhals, utan av företaget Avarn som sköter säkerheten via uppdrag från Ringhals. Sedan han blev avstängd har han blivit omplacerad till ett jobb i Göteborg.

– Jag mår jättedåligt. Jag är ju inte ung längre och då är man inte så sugen på att byta jobb. Sedan saknar man sina arbetskamrater också.

Hela fackklubben avgår i rädsla

Andreas är medlem i Transports fackförbund som även har en fackklubb på Ringhals, men efter avstängningen har alla medlemmar avgått.

– De är livrädda för att de ska drabbas av repressalier för att vara förtroendevald i facket, säger Andreas Ehm.

Att fackligt engagerade skulle vara rädda för repressalier håller dock inte arbetsgivaren Avarn med om.

– Bilden av att våra medarbetare skulle känna sig rädda är inget vi känner igen, och vi har kontinuerliga samtal med våra anställda och har inte fått några sådana signaler, säger Robin Melander regionchef vid Avarn.

Men att hela fackklubben avgått borde väl ändå ses som en sådan signal?

– Det är tråkigt att vi har en medarbetare som blivit omplacerad, men vår bild är att Ringhals har ett unikt skyddsarbete där de välkomnar synpunkter på förbättring.

Ann-Charlotte Larsson är den fackliga ombudsmannen som drivit Andreas Ehms fall gentemot Avarn och Vattenfall. Hon menar att problemet ligger i ett arbetsrättsligt kryphål leder till en osäker situation för de som är anställda av Avarn.

ANNONS

– Ringhals kan stänga ute vem dom vill och sedan lägga ansvaret hos Avarn. Det är därför de är rädda. Jag har varit ute och förhandlat fackligt i 20 år och har aldrig varit med om något liknande.

Larmade om kompletterande smittskyddsåtgärder

Det finns två händelser som Andreas Ehm tror ligger bakom avstängningen. Den ena är när han ska ha påpekat att skyddsvakterna borde få använda handsprit.

– Jag nämnde det till en kollega och blev överhörd av en bevakningsledare. Senare blev jag utskälld. Hen bara skrek åt mig att jag skulle lägga av och det kändes väldigt hotfullt.

Den andra händelsen var när Andreas påpekade en miss han tyckte en av bevakningsledarna hade gjort under ett uppdrag. Bevakningsledaren höll inte med, och Andreas gav med sig. Senare blev bevakningsledaren tillrättavisad av en annan bevakningsledare, vilket enligt Andreas slog tillbaka på honom själv.

– Dagen efter kallade den första in mig på möte där han hotade med att rapportera mig. Han anklagade mig för att ha gett med mig med flit, för att han skulle se dålig ut. Men jag hade precis fått på fingrarna för händelsen med handspriten, då vågar man ju inte kämpa emot.

Ringhals slår ifrån kritiken

Ann-Charlotte Larsson på Transportarbetarfacket berättar att hon är övertygad om att det är därför han fått gå.

ANNONS

– Andreas driver frågor hårt och är väldigt påläst. Han har känt på sig under lång tid att hans engagemang skulle få konsekvenser.

Ringhals vill inte kommentera om det är dessa händelser som ligger bakom avstängningen på grund av integritetsskäl, men menar att avstängningen har föregåtts av en process och att de inte håller med om de anklagelser som riktas mot dem.

– Vi kan direkt tillbakavisa detta påstående. Vi uppmuntrar fackligt engagemang och värnar om den goda samverkan och dialog vi upplever att vi har med personalorganisationerna, säger Anna Collin, presschef på Ringhals.

ANNONS