Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ringhals covidsäkrar under revisionen av reaktor 3

Ett covidcenter, regelbundna snabbtester och krav på negativt test eller vaccinintyg. Det är några av de säkerhetsåtgärder som Ringhals vidtar nu när revisionsarbetet inleds.

Varje sommar får Ringhals reaktorer ta en paus under ett antal veckor för bränslebyte och underhåll. Detta görs som en förberedelse inför kommande kalla månader. Först ut i årets revision är Ringhals 3 där arbetet pågår mellan den 24 maj och 20 juni. Några av de arbeten som ska utföras i år är reparation av kondensorer, byte av isolatorer från porslin till glas på 400-kilovoltsledningen samt ommålning av golvet i reaktorinneslutningen.

Revisionen på Ringhals 3 engagerar i år ungefär 650 personer. Lite drygt hälften av dessa är entreprenörer varav merparten kommer att bo i kärnkraftverkets personalbostäder i anslutning till anläggningen. Fler personer på området och arbetsplatsen samt en ännu pågående pandemi har gjort att Ringhals beslutat om att skärpa sina säkerhetsrutiner för att förhindra smittspridning.

Covidsäkrar på flera sätt

Alla som ska komma in på anläggningen måste uppvisa ett negativt covidtest eller vaccinationsintyg. Dessutom har ett covidcenter inrättats i Ringhals sporthall där man följer upp med regelbundna snabbtest för att eventuell smitta bland personalen ska upptäckas direkt. Inne på området förstärker två stora restaurangtält möjligheten att hålla avstånd vid måltider. Andra ställen där trängsel och köer kan uppstå har planerats om för bättre flöden. Hygienstationer finns utplacerade på strategiska platser, lokalvården har förstärkts och regler för munskyddsanvändning finns.

– Vår högsta prioritet på Ringhals är säkerheten och med det en säker och trygg arbetsmiljö, både för våra egna medarbetare och för personal som kommer hit för att arbeta tillfälligt. Vi är noga med att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vi har också egna regler och riktlinjer som uppdateras utifrån rådande läge, säger Sven-Anders Andersson i ett pressmeddelande.

Nästa revision sker på Ringhals 4. Den inleds den 28 juni och pågår till den 9 september och genomförs av 700 personer.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här