Ringhals 2 beräknas starta i höst

Ringhals 2 har stått stilla i nästan två år. Den har genomgått en omfattande renovering och ska skrotas senast 2020. I september beräknas reaktorn vara i produktion igen.

ANNONS
|

Det är snart två år sedan Ringhals 2 togs ur drift. Det var i samband med en revision i september 2014 som man upptäckte ett läckage av kalkhaltigt vatten från reaktorinneslutningens bottenplåt. För att kunna lokalisera och reparera skadan frilades plåten, som är täckt av ett tjockt lager betong. Man gjorde även kontroller av plåtens status, och upptäckte förändringar i plåten orsakade av rost.

I somras skickade Ringhals AB in en ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, om att få ta Ringhals 2 i drift med kvarlämnade rostskador i bottenplåten. I oktober kom en rapport från SSM där myndigheten menade att Ringhals ännu inte uppfyllt vissa säkerhetsmarginaler mot bland annat läckage. Beskedet från Ringhals var då att återstarten av Ringhals 2 var planerad till november. Men det har dragit ut ytterligare på tiden.

ANNONS

– Det läckage som upptäcktes vid täthetsprovningen visade sig härröra från en borrskada på en kanal som ingår i systemet för indikering av läckage. I samband med åtgärd av denna skada upptäcktes rostförändringar på bottenplåtarna. Efter att korrosionsorsaken klarställts reparerades bottenplåten. För att återställa anläggningen åtgärdades en större yta än själva skadan. Nu pågår arbetet med att slutföra alla analyser och säkerhetsgranskningar för att besvara de frågor Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, ställt kring vår skadekartläggning, säger Krister Svahn, presschef på Ringhals.

Vad återstår att göra?

– Efter att alla analyser och säkerhetsgranskningar slutförts skickas en ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten, som ger godkännande för återstart. Ansökan skickas i juni. Efter godkänd ansökan återstart att påbörjas enligt gängse rutiner.

När planeras omstart?

– Ringhals 2 planerar att vara tillbaka på nätet den 17 september 2016.

Är golvrenoveringen helt klar?

– Ja, det som återstår nu är analys- och beräkningsarbete.

Enligt Krister Svahn har man köpt in bränsle som beräknas räcka för Ringhals 2:s återstående drifttid. Vad man gör med bränslet om reaktorn inte tas i drift som planerat har han inget besked om i nuläget.

– Vår ambition och planering är att Ringhals 2 tas i drift i september. Om vi mot förmodan inte kan starta i september får vi göra en ny planering, säger Krister Svahn.

ANNONS
ANNONS