Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ringhals 1, reaktorn länst bort i bild, är en kokvattenreaktor. Bild: Annika Karlbom
Ringhals 1, reaktorn länst bort i bild, är en kokvattenreaktor. Bild: Annika Karlbom

Ringhals 1 startas tidigare än beräknat

Just nu är bara Ringhals 4 i drift men den får snart sällskap av Ringhals 1 – lite tidigare än beräknat. Detta efter en överenskommelse i syfte att säkra elnätet.

Ringhals 2 stängdes vid årsskiftet och därmed finns tre reaktorer kvar på Väröhalvön. 3:an är nere för revision och 1:an står still efter ett driftstopp och servicearbete. Ringhals 4 körs med drygt 40 procents kapacitet.

Ur Vattenfalls synvinkel har det inte funnits någon business i att starta 1:an än på grund av vårens låga elpriser. Man har istället siktat mot att starta reaktorn efter sommaren, för en sista kontakt med elnätet fram till den planerade stängningen vid årsskiftet 2020 / 2021.

Men nu har Vattenfall och Svenska Kraftnät tecknat en överenskommelse om att 1:an ska sättas igång och kopplas till nätet den 1 juli – i syfte att säkra en stabilisering i elnätet.

Myndigheten Svenska Kraftnät äger och driftar stamnätet och när elproduktionen minskar under sommaren minskar marginalerna i nätet. Driften av Ringhals 1 är sommarens förebyggande åtgärd mot eventuella störningar.

Svenska Kraftnät i sitt pressmeddelande: ”Syftet med åtgärden är att säkerställa spänningsstabilitet och kortslutningseffekten, förmågor som är viktiga för kraftsystemdriften och som inte kan säkerställas via befintliga marknadslösningar.”

Torbjörn Wahlborg, Vattenfalls produktionschef i ett pressmeddelande: ”En av kärnkraftens styrkor är dess planerbarhet. Det ger kärnkraften en stabiliserande effekt på elförsörjningen i våra elnät för en jämn elförsörjning. Våren har inneburit mycket höga vattenflöden inom vattenkraften och blåst som gynnat en betydande vindkraftsproduktion. Samtidigt behöver elnätet en betydande andel planerbar elproduktion som inte fluktuerar med regn eller blåst. När vi fick frågan från Svenska Kraftnät ville vi förstås anstränga oss för att hjälpa till. Vi planerar därför att återstarta Ringhals 1 i sommar enligt det marknadsmeddelande vi lämnat.”

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här