Rimliga restriktioner tycker de HN pratat med

De skärpta allmänna råden för hallänningarna är fullt rimliga. Det tycker flera av de varbergare som HN pratat med.

ANNONS
|

På tisdagseftermiddagen skiner solen över Varberg och flanörerna är ungefär så många de brukar vara en vanlig höstdag. Alla har inte hunnit ta del av nyheten ännu – att Halland nu omfattas av de skärpta coronaråden som avråder från vistelse i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, gym och bibliotek.

Lars-Erik Larsson går en sväng med hunden Rocky men några butiker besöker han inte – varken i dag eller de senaste månaderna. De nya råden?

– De är logiska. Och nödvändiga. Jag håller mig borta från affärer men handlar på Kvantum, Hajen och Willys. Det är ju knappast läge att åka till Ullared. Det klart – det här är ingen hit för affärerna.

ANNONS

Konstiga bestämmelser

Cissi Johansson, butikschef på Brothers, tittar in i Hemtex nyligen omgjorda butik och växlar några ord med Martina Sjöberg bakom disken. De nya råden blir de inte förtjusta i.

– Jag tycker det är konstiga bestämmelser överlag. Man har fått gå på restaurang och bli full men att sitta still på en konsert har inte gått, säger Cissi Johansson. Ska vi stänga alla butiker nu eller?

– Jag kan tycka att kunderna får ta lite ansvar också. Är det mycket folk i butiken kan man ju vänta en stund med att gå in. Men det är ju sällan sådan trängsel här i Varberg, säger Martina Sjöberg.

Läget det samma för dem över 70

Solveig Olsson och Vivi Jonsson språkas vid på Torggatan. De nya råden berör dem måttligt, tycker de.

– Det är ungefär som det varit hela tiden för oss ju, säger Vivi Jonsson.

– Men man måste ju kunna handla? tycker Solveig Olsson. Jag tänkte köpt lite nya kläder men nu får det väl vara? Jag tycker att jag börjar känna mig isolerad av allt det här.

– En del påstår att vi är inspärrade men det tycker inte jag. Vi kan gå ut och gå i Påskberget, Strandpromenaden... Vi är inte inspärrade! tycker Vivi Jonsson.

ANNONS

Nya råden rimliga

Sara Gillgren har en liten Sigge i kärran så krogbesök och spring i butiker är inte aktuellt oavsett.

– Mig personligen har det här inte påverkat så jättemycket. Vi har nyligen flyttat hit från Stockholm och har inte så mycket socialt umgänge här ändå. Jag tycker de nya råden låter rimliga.

Karin Odenius låser upp sin cykel. Hon är inne på samma linje.

– Jag försöker hålla mig till vad som sägs. Jag jobbar själv i vården och vet vad sjukdomen kan innebära. Jag träffar bara mina närmaste vänner och den närmaste familjen. Det är supertrist – men vi bor ju på världens bästa plats med närhet till havet och skogen och vi har plats att röra oss på.

ANNONS