Bengt Johansson, från partiet 24:7, begärde att revisorer ska granska misstänkt jäv i det kommunala bolaget Varberg Energis verksamhet.
Bengt Johansson, från partiet 24:7, begärde att revisorer ska granska misstänkt jäv i det kommunala bolaget Varberg Energis verksamhet.

Revisor ska granska misstänkt jäv i Varberg Energis verksamhet

Efter att HN uppmärksammat en misstänkt jävsituation ska energibolagets direktupphandlingar granskas.
– Vi är tacksamma att det har kommit fram, säger bolagets lekmannarevisor Lennart Andersson.

ANNONS
|

I början på mars berättade HN om en misstänkt jävsituation i Varberg Energis styrelse. Ann-Sofie Borglund (M) sitter nämligen i energibolagets styrelse samtidigt som hon är vd för ett företag som bolaget anlitar. Några dagar efter det att artikeln publicerades diskuterades frågan på ett styrelsemöte.

– Vi var tvungna att reagera eftersom det även kom upp på ledarsidan, säger lekmannarevisorn Lennart Andersson.

Läs mer: Ledare: Negligera inte risken för korruption i Varberg

Vad kom ni fram till?

– Vi diskuterade det punktvis, det var mer på en rapportnivå, berättar Lennart Andersson.

Men frågan fick ny fart i och med att Bengt Johansson, ordförande i partiet 24:7, begärde att bolagets lekmannarevisorer skulle tillsätta en utredning. I en skrivelse till kommunen skriver han att ”Hela affären vittnar om en osund kultur som breder ut sig. En kultur där ledande och ekonomiskt starka aktörer utgör en elit som känner att de kan sköta kommunen som de vill.”

ANNONS

– Jag vill påpeka att jag inte har något emot Borglund, det är kulturen som jag reagerar på. Det blir allt färre i toppen som kliar varandras ryggar, säger Bengt Johansson (24:7).

Den eventuella jävsituationen togs upp än en gång på ett möte.

Finns det misstankar om jäv?

– Det är en typ av jäv, det kan man inte komma undan, men det finns olika grader av jäv, säger Andersson och fortsätter:

– Jävet som sådant är inte lika grovt som om hon hade suttit och tagit beslut i styrelsen. Det är lite förvånande att en vd inte vet vad företaget håller på med, det är inte bara en namnposition.

Hur går ni vidare?

– En yrkesrevisor kommer att titta på den här typen av direktupphandlingar. Saken är inte avgjord och vi är tacksamma att det kommit fram.

När ska granskningen genomföras?

– Det ska ske någon gång under 2021, säger Lennart Andersson.

Bengt Johansson (24:7) är dock inte helt nöjd på hur hans begäran om utredning har mottagits.

– Jag tycker inte det är tillräckligt, men det är bra att de försöker strama upp förutsättningarna i framtiden.

ANNONS