Restauranger välkomnar inte fyrbenta vänner

Flera restauranger i Varberg tillåter inte hundar inomhus eller på uteserveringen.  – Någonstans måste man dra ett streck, säger Dorthe Florin, ägare till restaurangen John's Place.

ANNONS
|

Det är verksamheterna själva som avgör om husdjur är välkomna eller inte där det serveras mat. När HN ringer runt till ett tiotal restauranger i Varberg meddelar ungefär hälften att hundar inte är välkomna.

– Vi har sagt nej till hundar utomhus och inomhus. Vi hade en incident för två somrar sedan där två stora hundar som satt på uteserveringen flög på en hund som gick förbi. Det var väldigt traumatiskt och vi fick åka med den skadade hunden till sjukhuset, säger Elin Sylvan, ägare till Surf Saloon, som själv har hund.

Hon tycker att det är viktigt att kunna garantera gästernas säkerhet.

ANNONS

Vad hade krävts för att ni skulle ta emot hundar?

– Att man kan lita på att matte och husse tar fullt ansvar, vilket jag inte känner att man kan göra i dag.

Restaurangen John's Place tillåter inte heller hundar på uteserveringen.

– Någonstans måste man dra ett streck. Jag älskar hundar, det är inte det som är problemet. Men ska man ha stora hundar eller små och hur många? Plötsligt kan man ha 20 hundar på uteserveringen. Var säger man stopp? säger ägaren Dorthe Florin.

Hon menar att det är viktigt att följa myndigheters direktiv och rekommendationer. Då uteserveringen inte är så stor anser hon att det är viktigt att tänka på brandrisken.

– Jag försöker att inte ens ta in barnvagnar för de tar så mycket plats. Man får gärna ha med sig barn, men inte de stora kärrorna. Det är mitt ansvar och jag måste se till allas välmående.

På Majas tillåts hundar på uteserveringenom de andra gästerna tycker att det går bra.

Uteserveringen spolas av varje kväll av hygieniska skäl och för att minska allergirisken.

ANNONS

Hos Big Boy's är hundar välkomna vid enstaka fall både inne och ute om gästen frågar först.

– I Göteborg är de väldigt hundvänliga. Där finns det ju ställen där de har särskilda vattenskålar. Så har inte vi det, men jag tycker att det är bättre att ha med sig hunden till uteserveringen än att den sitter i bilen medan man äter i flera timmar. Du lämnar ju inte kvar ett barn i bilen, säger Kent Halldén, anställd på Big Boy's.

Hundägaren Pia Mattsson, som också driver Kåpåsens kennel, tycker att det ska vara en självklarhet att hundar välkomnas på restauranger.

– Det är väldigt dåligt att man inte får ha med hundar på vissa restauranger. Jag har faktiskt aldrig tänkt på att det kan vara så. Jag har alltid tagit med mig min hund in på restauranger i andra städer och har inte reflekterat över att man inte får ha med denpå vissa ställen, säger hon.

Allergirisken ser hon inte som något större problem. Hon har själv en man som är allergisk, men som ändå kan vistas i närheten av hundar.

– Om hundar skulle vara inne på restauranger tror jag inte att de som är allergiska skulle ha ont av det. De är ju kopplade och ligger stilla under bordet.

ANNONS

Att avgränsa en del av en restaurang för de fyrbenta vännerna menar Pia Mattsson skulle lösa problemet med allergi eller allmän rädsla. Hon ser helst att hundar tillåts både inomhus och utomhus.

– Hade någon sagt att jag inte fick ta med mig hunden in skulle jag gå därifrån.

Fakta: Hundar välkomna?

Av de restauranger i Varberg som HN har haft kontakt med tillåter Grappa, Zorba, Majas, Brittas Strandveranda, Societén, Västerports kök och Big Boy's hundar på uteserveringen.

Hos John's Place, Surf Saloon, Harrys och Black Pearl är det helt hundfritt.

Ibland gör restauranger undantag för ledarhundar, som hjälper människor med synfel.

Det är verksamheterna själva som bestämmer om hundar tillåts eller inte.

ANNONS