Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Restaurang Höjden öppnar igen

Ett halvår efter den kritiserade stängningen öppnar Restaurang Höjden på nytt. Nu blir det återigen lunch och gemenskap på Apelvikshöjds dagcentral.

Seniorrestaurangen stängdes i slutet av augusti och beslutet att återöppna togs i december, men först nu har det kunnat bli verklighet.

– Det är alltid en startsträcka när man stänger ner en verksamhet, det är inte bara att slå av och på knappen, säger servicenämndens ordförande Tobias Carlsson (L).

Det var framför allt personal som det behövdes lite tid att få fram igen. Men även covid-19 ställde till det i planeringen.

– Vi har haft ett ansträngt personalläge i omikrontoppen. Vi vågade inte ta på oss extra ansvar då utan koncentrerade oss på att leverera mat till äldreboenden och förskolor. På vissa ställen fick vi även gå ner till bara en rätt, säger Tobias Carlsson (L).

Omsorg om de besökande på restaurangen har också spelat in.

– För en månad sedan var smittspridningen så hög att det, även om det var angeläget att öppna, inte var läge för att uppmana till att gå på restaurang.

Siktet ställdes in på 28 februari, då kommer den första lunchen att serveras.

– Det är jätteroligt att vi kommit dithän att vi kan öppna igen. Det känns som vi har kommit i ett läge där pandemin viker. Det är mycket som har varit eftersatt på den sociala sidan. Det har varit mycket ensamhet, framförallt bland äldre, säger Tobias Carlsson (L).

Bakgrunden till stängningen av restaurangen är ett beslut i socialnämnden 2020 då flera större besparingar gjordes. Förra året när budgeten för 2022 presenterades hade Alliansen ändrat sig.

– Det finns ingen lag som säger att vi måste driva den typen av verksamhet och när vi hade en budget med besparingar togs beslutet att stänga. När den nya budgeten för 2022 kom var det möjligt att öppna igen, säger socialnämndens ordförande Erland Linjer (M).

En orsak som angavs vid stängningen var också den höga kostnaden per portion för kommunen med upp till 200-300 kronor. Har ni hittat ett sätt att få ner kostnaderna?

– Nej, det har vi inte. Vi kommer fortfarande subventionera priset. Det är framförallt personalkostnader och hyra till serviceförvaltningen som kostar, säger Erland Linjer.

Opinionen för att öppna igen har varit stor, både på insändarplats i HN och på andra håll.

–Jag har fått mycket telefonsamtal och folk som har kommit fram på stan och sagt ”Erland nu måste du öppna”, säger Erland Linjer.

LÄS MER: Alliansen vill öppna flera nedstängda lunchrestauranger

LÄS MER: Besparingsfrågorna som delar Allianspolitikerna i socialnämnden

LÄS MER: Sista måltiden på restaurang Höjden i Varberg intogs under protest

LÄS MER: Rädsla för isolering när restaurang läggs ned

LÄS MER: Beskedet står fast trots protester: Matsalen på Apelvikshöjd ska stänga

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här