Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Rektorerna är överbelastade

Stressade rektorer, brister i modersmålsundervisningen och elevhälsan. Det var några punkter man slog ner på när Varbergs skolor granskades.

Var femte lärare i Varberg tycker att deras rektor inte har tillräckligt god kunskap om det vardagliga arbetet i skolan, visar en revisionsrapport från KPMG där fokus riktas mot rektorernas arbetssituation.


Rektorerna själva upplever att de ansvarar för fler medarbetare än vad det finns tid för, samtidigt som de skulle vilja arbeta närmare pedagogerna. En viktig del av rektorernas arbete innefattar lektionsbesök och närvaro i klassrummet, något som det sällan finns tid för. Detta menar granskningen att barn- och utbildningsnämnden bör följa upp.
– Det är totalt omöjligt att göra lektionsbesök med efterföljande samtal kopplade till enskild lärares utveckling och skolans gemensamma mål, som arbetsbelastningen för en rektor ser ut, säger en av de medverkande rektorerna enligt rapporten.


Granskningen konstaterar också att nämnden bör arbeta främjande för studiehandledning på modersmål, som i dag brister på grund av svårigheter i att anställa behörig personal.


Förvaltningschef Elisabeth Svennerstål-Jonsson säger att hon sedan tidigare känner till det som rapporten nu tydliggör, och förstår att rektorerna vill ha mer tid. Men hon säger också att man måste få utöva sitt ledarskap på olika vis.
– Det är rektorn som ska besvara frågan: "Hur vill jag utöva mitt ledarskap?". Att gå på lektionsbesök kan vara en del i det pedagogiska ledarskapet. Jag tycker att det är viktigt att rektorn får forma sitt ledarskap själv.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här