Rekordmånga varbergsbebisar i sommar

I sommar slogs BB-rekord. Aldrig tidigare har så många sommarbebisar fötts på BB i Varberg.

ANNONS
|

I både juni och juli har 230, alltså totalt 460, bebisar fötts på BB i Varberg. I augusti beräknas det ligga runt 220.

– Det är all time high, säger Annika Pehrsson, avdelningschef för BB i Varberg.

Enligt Annika Pehrsson är den höga andelen av föderskor utifrån som väljer att åka till Varberg en förklaring till rekordsiffrorna. Under maj var 28 procent från andra län, i juni och juli var motsvarande siffra runt 25 procent.

– Ungefär så ser det ut under hela året, även om det toppar på sommaren. I år har även hallänningarna fött mer barn överlag och vi har haft en ökning av förlossningar på runt 16-17 procent hela året, säger hon.

ANNONS

Några som däremot inte har åkt över länsgränserna för att föda är veddigeborna Katrin Persson och Mikael Krantz. I fredags fick de sitt första barn och när HN träffar dem på måndagen är de precis på väg hem. Då har de varit på förlossningen i två dagar och på BB i tre dagar.

– Det har gått jättebra. Det har varit skönt att få vila upp sig här, men nu ska vi testa livet med bebis hemma, säger Katrin Persson.

Att få in barnmorskor som kan jobba under de pressade sommarmånaderna då många har semester samtidigt som förlossningarna ökar har inte varit det enklaste.

– Men vi har haft full bemanning hela sommaren tack vare att personalen tar ett stort ansvar och gör ett oerhört jobb. Det vore otänkbart att gå med mindre personal eftersom vi har de största topparna just under sommarmånaderna, säger Annika Pehrsson.

För att klara av personalbemanningen har man bland annat tagit in personal utifrån.

– Vi har tagit in pensionärer, föräldralediga och barnmorskor från andra sjukhus som har semestrat i Varberg som har kunnat ta extra pass, säger Annika Pehrsson.

En av barnmorskorna som har jobbat i sommar är Charlotte Seum. Hon märker av i arbetet att det är många som föder på sommaren.

ANNONS

– Förra sommaren var det också mycket att göra. Så visst har det varit mycket att göra, säger hon.

Charlotte Seum vet inte varför det är så många födslar just på sommaren, men uppfattar det som att många försöker planera när barnet ska komma.

– I den mån det går givetvis. Det kan man ju inte alltid välja. Men det är en del som hellre föder på sommaren än på vintern, säger hon.

Inför sommaren infördes en beredskapslinje för barnmorskor som kan följa med om sjuka barn behöver transporteras till Halmstad.

– Den har inte utnyttjas så mycket, men personalen har uppfattat den som en trygghet om det skulle behövas, säger Maud Ankardal, verksamhetschef för kvinnokliniken.

ANNONS