Rekordmånga vill ha fiberuppkoppling

Under året ska 2 000 hushåll anslutas till Varberg Energis stadsnät. – Dels byggs det mycket nya fastigheter och dels är fiber som produkt väldigt efterfrågat just nu, säger Madeleine Dragstedt, marknadschef på Varberg Energi.

ANNONS
|

Under året ska 2 000 hushåll anslutas till Varberg Energis stadsnät.

– Dels byggs det mycket nya fastigheter och dels är fiber som produkt väldigt efterfrågat just nu, säger Madeleine Dragstedt, marknadschef på Varberg Energi.

16 olika grävlag är ute på gator och i trädgårdar och bygger fiber åt Varberg Energis stadsnät net@seaside.

– Intresset för fiber är idag större än någonsin. Vi har över 60 personer, både egen och inhyrd personal, som enbart jobbar med fiberutbyggnaden. Jag tror att väldigt många har insett fiberns fördelar nu och vill vara med och ansluta sig, säger Madeleine Dragstedt.

ANNONS

Under 2016 kopplade Varberg Energi upp över 2 000 nya hushåll till det öppna stadsnätet net@seaside, vilket kan jämföras med de 1 000 hushåll som anslöts 2014.

Tillsammans med övriga bredbandsleverantörer, där Varberg Energi är den största, innebär det att drygt 70 procent av hushållen i Varbergs kommun nu är anslutna till ett fibernät.

God fibertillgång

Det innebär att Varberg är väl rustat inför framtiden. I oktober 2016 var fibertillgången i riket 66,4 procent, enligt post- och telestyrelsen.

– Vår målsättning är att alla som vill ha fiberanslutningar ska ha en möjlighet att ansluta sig år 2020. Det är också anledningen till att vi har uppgraderat takten på utbyggnaden så mycket, säger Madeleine Dragstedt.

Nya fiberföreningar

Förutom att det byggts ett stort antal nya bostäder under det senaste året, på bland annat Söderlyckan, Brunnsberg och Trönningeäng, har också flera nya fiberföreningar bildats runt om i kommunen.

– Vi har även anslutit flera industrifastigheter och flerfamiljshus under samma period, men merparten av anslutningarna handlar om villor, säger Madeleine Dragstedt.

Att bygga ut fiber är ganska omfattande och komplicerad process. För att kunna bygga 2 000 anslutningar per år krävs ett väl fungerande planeringsarbete. Innan själva grävningen kan börja måste både stam- och områdesnäten planeras i detalj och om möjligt samordnas med andra grävarbeten.

ANNONS

Den stora efterfrågan gör att även många underleverantörer sätts på prov.

– Visst märker vi av att det är högt tryck, vi har fullt upp, säger Joakim Gertsson, platschef på Markteknik.

Företaget är involverat i många arbeten där det läggs fiber för tillfället, bland annat i Träslövsläge

– Bara här i Läjet har vi mellan fyra och sex man igång. Det är ganska lagom här, det går inte att belasta området mer. Det är otroligt smala gator och många äldre fastigheter, säger Joakim Gertsson.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS