Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/21

Rekordårens stadshus har äntrat 2020-talet

Om- och tillbyggnationen av stadshuset från 1965 är klar. Stadsarkitekt Maria Söderlund är glad över att kunna återse 1960-talets svävande byggnad i esplanadstaden.

Norsk silvergnejs, rött tegel från Slottsmöllan i Halmstad och kopparplåt –tillbyggnaden av Stadshus A (gamla läroverket) förnekar sig inte vad gäller materialvalen. Sedan i höstas är huset i bruk igen, efter om- och tillbyggnationen som inleddes hösten 2019. Förutom en invändig ombyggnad har huskroppen längs Eskilsgatan fått en tredje våning i bandfalsad plåt – samma typ av plåt som ligger på taken på gamla läroverket, flickskolan och flickskolans gymnastiksal.

Byggnadsnämnden har nominerat projektet – som utförts under ledning av Varbergs Fastighets AB – till Hallands Museiförenings diplom för god byggnadsvård.

– Man har använt de autentiska materialen. Det är en viktig del när det gäller att respektera det kulturhistoriska arvet, säger stadsarkitekt Maria Söderlund.

Domus, höghus och stadshus

Denna L-formade byggnad är från början ett resultat av rekordårens växande Varberg. 1954 hade stadens förvaltning flyttat in i det gamla läroverket.

En bit in på 1960-talet hade Varberg fått både höghus, Domusvaruhus och färjelinje till Grenå. I början av 1950-talet arbetade omkring 75 tjänstemän på kommunen men nu var lönelistan längre och lokalfrågan krävde sin lösning.

Förslagen var många men i den här artikeln nöjer vi oss med att konstatera att det L-formade hus vi ser i dag kom till 1965, efter ritningar av arkitekterna Hans och Sven Nygren. (Vill du läsa mer om alla turer inför bygget? Läs boken Läroverk och stadshus i Varberg av Gunnar Carlsson och Sven-Ivar Jögård.)

Stora hus i parkmiljö

Detta nya stadshus placerades mitt i esplanadstaden med sina stora institutionsbyggnader.

– Här ligger stora byggnader i en parkmiljö och man ville inte bryta det sammanhanget. Man ville ha kvar känslan av esplanadområde. Däremot slöt man med det här huset ytan mot Eskilsgatan, säger Maria Söderlund.

– Byggnaden är ett uttryck av modernismen. Här är rationella lösningar utifrån funktionalismens arv, men samtidigt har man inte brutit sammanhanget på platsen.

Detta 1960-talshus är närmaste granne med läroverket i nygotik från 1894 och flickskolans mäktiga tegelborg från 1900. När de husen byggdes begränsades formen av vad som var möjligt att åstadkomma med sten och tegel.

Nya material gav nya möjligheter

När Sven och Hans Nygren ritade L-byggnaden kunde de arbeta med betong. Fönsterbanden längs hela byggnaden är ett exempel på de möjligheter som 1900-talets material och teknik gav.

1960-talets L-hus stod på pelare längs Östra Långgatan. Våningen i markplan kom till under det tidiga 1980-talet – även det ett resultat av en växande förvaltning.

När huset nu byggts om har nedervåningen fått stora glaspartier så att pelarna från 1965 framträder igen. Trots att vi står inne på gården och gör intervjun ser vi vad som sker på andra sidan huset.

Kallt om fötterna

Maria Söderlund hade föredragit om 1980-talets tillbyggnad aldrig blivit av – men hon ser de nya glaspartierna som en fin hälsning till 1960-talet. Men det som kan anses vackert behöver inte vara funktionellt:

– Jag har tidigare kolleger som arbetade här 1965 och de säger att det var kallt underifrån, innan man byggde till nedervåningen. Man hade också ett platt tak som sluttade inåt, där man tog om regnvattnet i invändiga stuprör. Det var inte heller en bra lösning och taket byggdes senare om.

Stadens planarkitekter och bygglovshandläggare satt i L-huset från 1965 och fram till för några år sedan, då Maria Söderlund och hennes kolleger evakuerades till Gamlebyskolan.

I dag har stadsbyggnadskontoret sina lokaler i Stadshus C – det kvarter som möter Esplanaden söderifrån. I L-huset har nu samhällsutvecklingskontoret, ekonomikontoret, kommunhälsan och delar av personalkontoret sina kontor. Slutnotan för om- och tillbyggnationen är inte färdigräknad ännu.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här