Marie Eriksson och Daniel Neldemo från Ekkullens fårfarm sålde kött till Mikael Svensson från Fjärås. ”Mycket att välja på och bra för miljön att det är så många producenter på en och samma plats”, säger Mikael.
Marie Eriksson och Daniel Neldemo från Ekkullens fårfarm sålde kött till Mikael Svensson från Fjärås. ”Mycket att välja på och bra för miljön att det är så många producenter på en och samma plats”, säger Mikael.

Reko ger lyft för närproducerad mat

Nu kan lokalproducerade matvaror byta ägare på ett helt nytt sätt även i Varberg. Nyligen träffades Varbergs matproducenter som är med i Reko-ring för första gången vid parkeringen vid Rusta.

ANNONS
|

Hämta lokalt producerad mat direkt från en koffert på en bilparkering, vad sägs om det? Som du tidigare har beställt via Facebook och betalat i förskott. Det är vad reko-ringen handlar om, och det tycks bli alltmer populärt.

– Vi har redan över 1650 medlemmar och 16 producenter. Det rullar in nya varje dag, säger Christina Almén som är initiativtagare till Reko-ring i Varberg.

Reko står för rejäl konsumtion.

– Det är ett nytt sätt för handel av lokalt odlad mat direkt från producent till konsument utan mellanhänder. Producenterna får behålla större del av pengarna och konsumenterna kan köpa färskare varor. Konsumenterna får också möjligheten att ställa frågor. Maten blir en relation mellan konsumenterna och producenterna, säger Christina Almén.

ANNONS

I Varberg finns det idag matproducenter av bland annat ost, kött, honung, ägg, bröd, grönsaker, must, och äppelcidervinäger.

Premiären gav mersmak.

– Detta är en jättebra idé och jag kommer att fortsätta att beställa så här, säger Jenny-Ann Hayward från Väröbacka samtidigt som hon packar in nyinköpta ägg i bilen.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS