Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Regeringen öppnar för drönare

Regeringen väntas ge klartecken för drönarfotografering. Från den 1 augusti kan det åter vara tillåtet att fotografera utan särskilt tillstånd. – Jag är lättad och tycker det är starkt att man tagit tag i det så snabbt, säger fotografen Thomas Carlén.

Det var efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen i oktober som förbudet mot drönarfotografering trädde i kraft. All drönarverksamhet var att betrakta som övervakning och ett tillstånd från Länsstyrelsen skulle krävas för att få flyga.


Redan då aviserade regeringen att frågan var under lupp och nu har man kommit med ett utlåtande. I ett pm föreslås det att all drönarfotografering ska undantas från kameraövervakningslagen, i princip en tillbakagång till hur reglerna var förut.

– Skönt att det blir ordning på det. Att vi får veta vad som gäller och att inte folk behöver bli arbetslösa på grund av dumhet, säger Thomas Carlén.

Redan när domen kom i oktober berättade Carlén i HN att han hoppades på en mer modern lag som resultat av förvaltningsrättens tolkning. Han är också nöjd över hur snabbt regeringen arbetat med frågan.

– Det var skönt att de tog tag i det så snabbt, att det var ohållbart förstod nog de flesta tror jag, säger Carlén.
 

Hur tror du den nya lagen kommer se ut?
– Jag skulle tro att det kommer se likadant ut som det gjorde innan. Drönaren ska vara minst 50 meter från personer, det som i så fall kommer gälla istället är lagen om kränkande fotografering.

Carlén har följt frågan från nära håll och är kritisk till hur myndigheter agerat och hur man gått helt emot övriga EU-länders tankar om drönarverksamhet.
– Det blev bara ännu mer pinsamt när Norge och Danmark lade fram riksplaner för att utveckla verksamheten bara veckor efter förbudet här. De kämpade för att utveckla drönarverksamheten och Sverige för att sätta dem på marken.

LÄS OCKSÅ: Fotografer irriterade över drönarförbudet

 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här