Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Rebecka Sjöwall i teaterpjäs om nätmobbing

Rebecka Sjöwall från Skällinge är tillbaka på Teater Halland. Den här gången spelar hon en mobbare på högstadiet.

Lukten av hårspray slår emot en när man går in i Rebecka Sjöwalls loge på Teater Halland.

– I en scen spelar jag kvinna på 1980-talet, säger hon vilket förklarar den saken.

Det är måndag runt lunchtid och Rebecka Sjöwall har redan jobbat klart för dagen. Under förmiddagen har hon stått på scen och spelat för en grupp högstadieelever i höstens skolföreställning Girls like that.

– Det var den första skolföreställningen vi gjorde i år, tidigare har vi bara spelat den inför testpublik, säger hon.

Spelar femtonåring

Som född och uppvuxen i Skällinge är Teater Halland Rebecka Sjöwalls hemmaarena. Det var här hon fick sitt första teaterjobb redan som 13-åring, och förra året hade hon en av huvudrollerna i den uppmärksammade föreställningen Halland love stories. I höst spelar hon en av sex femtonåriga tjejer på en internatskola i England, som ägnar sig åt att trycka ner och stöta ut en annan tjej, Scarlett, på skolan. Föreställningen heter Girls like that och visas för högstadieelever i Varberg under hösten.

– Den handlar mycket om hur unga tjejer behandlar varandra i dag, och hur det är att vara ung och uppvuxen med sociala medier, säger Rebecka Sjöwall.

Utpressades av kille

Pjäsen är skriven av den kanadensisk-brittiska dramatikern Evan Placey och inspireras av en verklig och tragisk händelse. Det var 2012 som en ung tjej i Kanada vid namn Amanda Todd utpressades att visa upp sig naken för en ung kille över internet. Han spred senare bilder på henne på internet, vilket innebar att hon blev nätmobbades i flera år. Hon gick ut med sin version i en youtube-film där hon med hjälp av lappar beskrev vad som hade hänt. Fem veckor senare hittades hon död efter att ha begått självmord.

Att spela mobbare

Det är ur den historien som fröet till manuset föddes.

– Att spela mobbare är intressant för karaktärerna själva ser sig inte mobbare. Dom ser det som att det viktigaste är att passa in i gruppen. Vi tycker att Scarlett är dum och gör dumma grejer så ”det är klart att hon får skit för det” liksom, säger Rebecka Sjöwall.

Girls like that spelar för årskurs 7-9 fram till december, med ett datum även för allmänheten den 28 november.

– Jag tycker alla ska se den, inte bara ungdomar. Speciellt de som jobbar med eller träffar ungdomar, säger Rebecka Sjöwall.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

LÄS MER: Professorns sexövergrepp gestaltas av varbergare

Girls like that:

Teaterföreställningen Girls like that spelas under hösten på Teater Halland för högstadieelever.

Den 28 november är det en visning för allmänheten.

Pjäsen är skriven av den kanadensisk-brittiska dramatikern Evan Placey och Teater Hallands version av regisseras av Melanie Mederlind.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här