Rebecka Karlsson får inte skadestånd från Varbergs kommun

Halkskador, fordonsskador och personskador är vanliga orsaker till att folk begär skadestånd från kommunen. De flesta får avslag. Rebecka Karlsson är en av dem.

ANNONS
|

I slutet av december föll ett träd ner över Rebecka Karlssons företagsbil som stod parkerad vid hennes föräldrars bostad i Tvååker. Eftersom trädet stod på kommunens mark vände hon sig till hamn- och gatuförvaltningen för att få ersättning för självrisken på 4 800 kronor.

För någon vecka sedan kom svaret från kommunens försäkringsförmedlare - kommunen kan som markägare inte sägas ha agerat vårdslöst. Ingen har nämligen rapporterat att trädet i fråga skulle ha varit i dåligt skick. Hamn- och gatunämnden går på försäkringsförmedlarens linje och avslår ersättningskravet.

– Kommunen har som fastighetsägare i vissa fall ansvar för att träd inte blåser omkull och för att grenar inte blåser ner. Det finns dock inte någon skyldighet för kommunen att utan vidare betala skadestånd avseende alla skador som orsakats av nedfallande träd eller grenar. För att skadeståndsskyldighet ska föreligga krävs att kommunen försummat att hålla skälig tillsyn över trädet, skriver Anna-Carin Karlsson, handläggare avdelning Offentliga rummet på hamn- och gatuförvaltningen i ett mejl till Varbergsposten.

ANNONS

Omständigheter avgör

Vad som anses vara skälig tillsyn varierar från fall till fall med hänsyn till omständigheterna.

– Generellt kan sägas att det ställs större krav på tillsyn om trädet växer på en plats där risken för skada är stor än om trädet växer på en plats där risken för skador är lägre, skriver Anna-Carin Karlsson.

Hade trädet däremot felanmälts och kommunen inte hade gjort något åt det så hade det varit nära tills hands att den hade ansetts vara försumlig och därmed skadeståndsskyldig.

Få får rätt

Under 2020 riktades 13 skadeståndsanspråk mot hamn- och gatuförvaltningen. Tre skadestånd har ersatts. Ungefär så brukar det se ut - de flesta får avslag. Oftast finner försäkringsförmedlaren helt enkelt inte att kommunen varit oaktsam eller försumlig.

– Den som har drabbats har dock ofta möjlighet att få ersättning från sitt eget försäkringsbolag, oavsett om det som hänt är en olyckshändelse eller om kommunen har orsakat skadan, säger Anna-Carin Karlsson.

Vad handlar skadeståndskraven oftast om?

– Många av sakskadorna handlar om skador på bilar men även skadade staket, mopeder, glasögon, med mera. När det gäller personskador är det halkolyckor och olika typer av cykelolyckor som dominerar, skriver Anna-Carin Karlsson i mejlet.

Rebecka Karlsson är besviken över försäkringsförmedlarens resonemang och hamn- och gatuförvaltningens beslut.

ANNONS

– Hur kan de säga att markägaren inte har varit vårdslös i detta fall när försäkringsbolaget inte ens vet hur trädet sett ut? Det här trädet hade inte blivit sjukt under förra året precis, utan det var riktigt gammalt och ruttet. Kommunen var här och skövlade efteråt, så uppenbarligen har det funnits fler träd som inte har varit friska.

Pengarna är inte det som upprör henne mest.

– Många skolbarn och andra går på den här vägen, hade man resonerat likadant om någon hade råkat illa ut?

De senaste tre åren har hamn- och gatuförvaltningen totalt betalat ut 14 281 kronor till sex skadeståndsanspråk. Två ärenden från 2020 handläggs fortfarande.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

2018: 7 skadeståndsärenden, 3 egendomsskador och 4 personskador. Tre skadestånd har ersatts.

2019: 8 skadeståndsärenden, 7 egendomsskador och 1 personskador. Inget skadestånd har ersatts.

2020: 13 skadeståndsärenden, 10 egendomsskador och 3 personskador. Tre skadestånd har ersatts, två handläggs fortfarande.

ANNONS