Raserna lider i värmen: ”Som att andas genom ett sugrör”

Trubbnosiga hundar – som bulldogg, cavalier king charles spaniel och mops – har extra svårt med sommarvärmen. I Norge har flera raser förbjudits och i Sverige är frågan så infekterad att vissa veterinärer inte vågar prata om det på grund av dödshot.
– Hundarna har trångt svalg och knipta näsborrar. Effekten det ger kan liknas vid att andas genom ett sugrör, säger veterinär Henrik Hedberg på Varbergs djurklinik.

ANNONS

Han är den ende veterinären som Hallands Nyheter talat med som kan tänka sig att uttala sig med namn. Nytt är att veterinärer som opererar de hundar som lider av andningsproblem kan rapportera till Svenska kennelklubben. Det är dock frivilligt.

– Kommer de till oss så kräver vi att vi ska få rapportera att vi opererat annars gör vi det inte, säger Henrik Hedberg.

Sedan Trubbnosupproret 2015, då 153 veterinärer i Sverige protesterade mot de trubbnosiga hundraserna, så kallade brachycefala, har frågan debatterats livligt. I flera andra länder diskuteras förbud.

Raser förbjudna i Norge

Hans Rosenberg, presstalesperson för Svenska kennelklubben, säger att organisationen är medveten om de trubbnosiga hundrasernas hälsoproblem.

ANNONS

– Det är inget nytt. Under en längre tid har ytterligheter premierats utan att man har tagit med i beräkningen hur hunden påverkas. Men mycket har påverkats positivt i Sverige.

Mops, fransk bulldog, engelsk bulldogg och cavalier king charles spaniel är exempel på trubbnosiga raser. I början av året förbjöds de två senare raserna i Norge, med stöd av landets djurskyddslag. Hans Rosenberg är kritisk.

– Det är olyckligt att man fattat det beslutet. Vi tycker att det är felaktigt och att det inte avhjälper problemet, säger han.

I Sverige har frågan än så länge landat i starkare regler för bedömning vid utställningar, och på så vis reglering av avel. Information och kunskap är vägen framåt enligt Svenska kennelklubben.

– Vid utställningar blir en hund diskvalificerad om den inte kan andas normalt. Då blir den utesluten ur avel, säger Hans Rosenberg.

Hätska reaktioner

Veterinärer som Hallands Nyheter talat med, men som inte vågar uttala sig med sitt namn på grund av de hätska reaktionerna som förekommit – även i form av dödshot – tycker inte att de åtgärder som införts i Sverige räcker. Enligt en av veterinärerna är vissa av de hundar som kommer in för behandling så illa däran att deras liv kan liknas vid djurplågeri. Om någon förändring ska ske måste i så fall rasbeskrivningen förändras, fortsätter hen.

ANNONS

Brakycefala, eller trubbnosiga som de ofta kallas till vardags, är raser som har en förkortad skalle och därmed en kortare nos än genomsnittshunden.

– De är skapta så att nospartiet är förskjuten bakåt så att de får trångt svalg. I generna ligger att de får knipta näsborrar med små öppningar. Ju trängre dessa är desto sämre blir luftläget. Effekten det ger kan liknas vid att andas genom ett sugrör, förklarar veterinär Henrik Hedberg.

Mänsklig fåfänga

Nosen på en hund fyller en viktig funktion för andningen men också för avsvalkning, fortsätter han.

– Mitt i nosen finns ett område med stor genomblödning som fungerar avsvalkande och som är mindre på dessa raser. De får sämre temperaturreglering. Det ger många effekter, säger Henrik Hedberg.

Han tycker att man ska främja naturligt beteende enligt svensk djurskyddslag.

– Det är synd om individerna. Det här är gjort av mänsklig fåfänga, inte för hundens bästa.

ANNONS