Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Radhus i sekelskiftesstil planeras vid Träslövsgården

Anders Blanksvärd vill göra om Nedregården till radhus i sekelskiftesstil och en träningsanläggning. Byggnadsnämnden är försiktigt positiv.

Den kringbyggda Nedregården ligger precis vid Träslövsgården (ibland tidigare kallad Träslövs föreningsgård). Tomten är nära 3000 kvadratmeter stor.

Här vill Anders Blanksvärd bygga en radhuslänga med nio bostadsrätter. Han vill därutöver bygga en träningsanläggning och i anslutning till den tio små hyreslägenheter. Byggnadsnämnden sa nyligen ja till att arbeta med en detaljplan för att göra någon form av byggnation möjlig.

Anders Blanksvärd och hans fru köpte fastigheten för tre år sedan och projektet har vuxit fram sedan dess. Han visar skisserna över hur det skulle kunna se ut: Snickarglädje, hus i olika färger, tegel på taken.

– Jag är lite traditionell av mig. Både min fru och jag gillar sekelskiftesstilen. En del av det som byggs i Varberg – nä, jag är inte så förtjust i det.

Radhusen blir 120 kvadratmeter stora, eller 160 om bostadsrättsinnehavarna väljer att inreda vinden.

– Det finns många som har många barn i huset varannan vecka och behöver många rum. Här kan man få det.

De små hyresettorna är planerade med studenter och sommargäster i åtanke.

– Varbergs Ridgymnasium ligger ju inte så långt härifrån. Och på sommaren är det många som kommer till Varberg för att jobba. De behöver också någonstans att bo. Är man då intresserad av träning kan man få träning och boende i ett här.

Träningscentrum

Anders Blanksvärd har arbetat som snickare men har ägnat huvuddelen av sitt yrkesliv åt Försvarsmakten. Träning är en del av livet och det planerade träningscentret är en viktig del i projektet. Tanken är att han ska driva träningscentret själv, och få en fysioterapeut och en naprapat som hyresgäster.

– Det här är ett fantastiskt fint område. Det finns otroligt bra möjligheter till varierad träning här.

Ja med viss tvekan från politikerna

Om detaljplanen blir av och om den blir som Anders Blanksvärd önskar återstår att se.

– Det ser lite trångt ut på ritningen. Vi får se hur det kan göras. Men det känns som en trevlig idé för det här förändrar inte miljön helt och hållet, säger Christian Persson (C) som är ordförande i byggnadsnämnden.

– Ja vi ger ett positivt planbesked nu men vi har väl lite funderingar som vi behöver titta närmare på. Det verkar bli tätt och lite plottrigt. Men annars är det en intressant idé. Det kanske blir utmärkt, men med lite annat utförande, säger Tomas Johansson (S) som är vice ordförande i nämnden.

LÄS MER: ”Stadsvandring” i Nedregården lockade en stor publik

LÄS MER: Jonas Risborn inspireras av klassisk arkitektur

LÄS MER: Pär Connelid vill se nytänkande i Träslövsplanen

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här