Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Röster om skadegörelsen i Tvååker

Tvååker har drabbats av en våg av skadegörelse. Vi åkte ut och tog tempen på snacket.

Det är onsdag eftermiddag och Bosgårdsskolans pajade fönsterrutor har smyckats med Securitastejp. Helgen innan har någon eller några personer ägnat sig åt att krossa glaset. Fritidsledaren Robert Bergström kommer ut från skolbyggnaden och ser hur vi fotograferar skadegörelsen.

– Det är senaste modet det där, suckar han uppgivet och syftar på Securitastejpen.

Och det ligger något i det. Den senaste tiden har Tvååker nämligen drabbats av en våg av skadegörelse. Det har rapporterats i media om krossade busskurer, förstörda backspeglar och äggkastning på hus och fönster och i Facebookgruppen ”Nya händer i Tvååker” är det ett högaktuellt ämne.

– Lämnar man en cykel i skolan på fredagen är den sönderhoppad på måndagen, säger Robert Bergström.

Ryktas om narkotika

En bit från skolan ligger macken Time. Där står personalen Sebastian Uvstedt och Rebecca Andersson med sambon Max Bertilsson. Tycker ni att det är så illa som man får intrycket av i media och på Facebook, undrar jag?

– Det är så illa. Dessutom händer det mycket som man inte hör om eftersom det kan vara svårt att anmäla, som att folk kör alldeles för fort. Det ryktas också om att det går narkotika bland de yngre, menar Sebastian Uvestedt.

Alla verkar vara överens om att det är gäng av ungdomar som ligger bakom. Rebecca Andersson tror att det till stor del handlar om att det inte finns så mycket att göra.

– När det inte finns så mycket att göra och de inte känner sig sedda och hörda och vill ha uppmärksamhet så hittar de på fuffens, säger hon.

”Vill ha uppmärksamhet”

På Tvååkers ungdomsgård står Axel, Jensine, Erik och William och spelar biljard. De går i nian på Bosgårdsskolan, och har märkt av att det blivit värre den senaste tiden.

– Vi har sett grejerna som hänt på skolan och att det är många bilar med krossade rutor och äggkastning, säger Jensine.

– De som gör det tycker nog att de är coola. Det enda de vill ha är uppmärksamhet, säger Erik.

– Deras föräldrar borde säga till sina barn, säger Axel.

”Går i vågor”

Fritidsledaren Martin Rimby jobbar på ungdomsgården. Han vill gärna nyansera bilden.

– Det är absolut värre nu än för ett år sedan, men det där går i vågor. Just nu är det en topp i Tvååker, för ett år sedan var det en topp i Läjet, säger han.

Han tror även att det händer mycket så får ungdomar skulden för mer än nödvändigt.

– Minsta lilla som händer så skylls det på ”ungdomar” – punkt. Som ett inbrott jag läste om, då spekulerades det kring att ”nu har ungdomarna börjat med inbrott också”, men det är nog att dra det lite väl långt, säger han.

Han efterlyser fler engagerade vuxna som visar sig i området.

– Ut och rör på er byn! Det behöver inte vara i organiserad form som nattvandrare eller så. Och prata med era ungdomar, visa intresse för vad de gör och vilka de umgås med, säger han.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

LÄS MER: Skadegörelse ett återkommande problem i Tvååker

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här