Rätten till LSS-bostad upp på politikernivå

Funktionshindrade Karins osäkra bostadssituation har väckt reaktioner. Nu vill politikerna titta närmare på saken.

ANNONS
|

HN berättade tidigare i veckan om Karin Stener, som lever med intellektuell funktionsnedsättning och som har uppmanats av kommunen att förbereda sig på att flytta från sin servicelägenhet där hon har bott i åtta år och där hon lever ett aktivt liv.

Varje år får Karin ett nytt beslut på om hon ska få bo kvar, enligt kommunens rutiner. Men kommunen vantolkar lagen på ett sätt som gör funktionshindrade otrygga, menar föreningen FUB:s rättsombud Willy Engebrethsen som säger att Karin inte är ensam.

Reaktioner har kunnat läsas på HN:s insändarsidor. Socialnämndens ordförande Erland Linjer (M) har tagit emot flera samtal efter artikeln om Karin.

ANNONS

– Jag vill se beslutet och har kallat till ett möte med förvaltningsledning och handläggare, säger Linjer.

Politikerna i socialnämnden ska också få utbildning i funktionshinderfrågor för att höja rättssäkerheten.

Enligt kommunen ska behoven prövas varje år för att den som har funktionshinder ska få rätt hjälp.

–Men det är klart att man inte skulle vilja ha det så själv, att någon varje år skulle bestämma om man ska flytta eller inte, säger Erland Linjer.

Det är inte så att det är brist på den här formen av lägenheter och att kommunen har ett annat intresse av korta beslut?

– Nej, absolut inte, kommunen tillgodoser behoven. Vad jag kan se är det de individuella planerna som ska prövas varje år för att det ska bli så bra som möjligt.

Socialnämndens vice ordförande Turid Ravlo-Svensson (S) tänker lyfta frågan i socialnämnden.

– Detta är ju orimligt, det måste vara ett tankefel. Ingen annan skulle acceptera att bli flyttad på eller få rätten till sin bostad prövad varje år.

Läs också: "Karin kan förlora sin servicelägenhet"

ANNONS