Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/7

Rättegång om Sven Anderssons påstådda snatteri

Pajkastning i Varbergs tingsrätt när Lasse Diding anklagade den välkände moderatpolitikern.

Två släktingar kallades som vittnen, men för motståndarsidan (!), under rättegången där Lasse Diding anklagade politikern Sven Andersson för att ha snattat ett bröd från Hotell Gästis.

Få åhörare fanns på plats i Varbergs tingsrätt när rådmannen Gerd Möllers fick ta del av detaljerna kring en händelse den 12 april förra året som kanske var snatteri.

Läs också: Didings snatterierättegång har börjat

Till höger satt den anklagade moderaten i mörk kostym med utmärkelse från Rotary och guldgul slips med frimurarnål. Till vänster satt mångmiljonären som kallar sig kommunist, även i dag iklädd en sliten manchesterblazer.

Deras blickar möttes

I början tittade både Sven Andersson och Lasse Diding mest rakt fram, med händerna i knät, men under deras respektive berättelser möttes blickarna flera gånger.

Vad handlar fallet om? Rent konkret om ett misstänkt snatteri – men om man ska tro de två inblandade så är bakgrunden antingen ett långvarigt, tvångsmässigt beteende eller ett försök att skandalisera en motståndare efter ett politiskt beslut.

Första frågan är vad som hände den där tisdagen våren 2016.

En släkting vittnade

Ett vittne, som på håll är släkt med den anklagade men jobbar för Hotell Gästis, fick berätta under ed. Hon sa att hon såg Sven Andersson komma in med ytterkläder på, ta en bit bröd från frukostbuffén och skynda sig därifrån utan att hälsa på henne.

– Jag tror inte att hon ljuger, men känner inte igen gärningsbeskrivningen. Där hon står kan hon inte se om jag sprang ut eller satte mig någonstans, säger Sven Andersson.

Själv minns 57-åringen inte händelsen, men hävdar själv att han uppfattade det som att han sedan 2011 hade rätt att ibland ta fika och tilltugg på Gästis utan att betala.

Gäller det även att springa in och bara ta en bit bröd?

– Ja, i princip, ja. Teoretiskt. Jag antar att det är det Lasse menar med tilltugg.

Läs också: Diding stämmer Andersson för brödsnatteri

Överenskommelsen 2011 kom sedan Sven Andersson hade medverkat i avsnittet om Lasse Diding i tv-programmet "Svenska miljonärer".

– Det var ett nonsensprogram som jag skäms för, men jag fick reklam för mitt företag. Vi behövde en politiker och jag såg Sven som en nyttig idiot. Han som ställer upp för en kopp kaffe måste vara världens billigaste lobbyist tänkte jag.

Muntligt avtal

Andra frågan är om Diding har sagt upp det oskrivna avtalet tillräckligt tydligt. Den 63-årige hotellägaren påstår att han vid flera tillfällen har sagt till Sven Andersson att han inte längre får ha hotellet som sin privata värmestuga även om han bor granne med Gästis.

I början av december 2015 ska han ha sagt till på skarpen, men det tillbakavisas kategoriskt av Sven Andersson (M).

– Det har aldrig hänt. Då hade jag aldrig satt min fot där igen. Aldrig i helvete att jag hade suttit där den 23 februari och föreslagit att skådespelerskan Marika Lagercrantz skulle lägga en konferens på Gästis.

"Långvarigt missbruk"

Anderssons advokat Gunilla Johansson kallade två vittnen. Ett var släkt med Diding och det andra överraskandes med ett telefonsamtal som Sven hade smygbandat.

Båda berättade att de själva inte hade störts av fikabesöken, men hört att andra gjorde det. Ingen av dem minde om det var före eller efter den 12 april som en lapp sattes i Gästis reception om att Sven Andersson var portad och att hans besök skulle registreras.

Försvaret lade stor vikt vid sin teori om att motivet till åtalet var att Sven Andersson i egenskap av ledamot av Kultur- och fritidsnämnden varit med om att stoppa en gåva från Diding till Varbergs kommun, nämligen statyn som föreställer en dam som med handväska angriper en nynazistisk demonstration.

– Nej, det gäller ett långvarigt missbruk, som jag med alla medel har försökt att stoppa. Men Sven tar inte till sig det. Det är precis som med en alkoholist, säger Lasse Diding till HN.

"Medvetet kränkande"

Om sina uppmärksammade Facebookinlägg med kritik mot Andersson säger Diding att de "var medvetet kränkande för att jag ville ha bort honom" efter att han hade sprungit på hotellet i minst 15 år.

Andersson säger att han alltid har betalat när han har ätit frukost eller kvällsbuffé på Gästis, men erkänner att han har tagit med sig korsord från tidningar både därifrån och från Hallands Nyheter, när han var frilansrecensent.
 

Diding säger att många har sett dig ta med dig kakor och mat hem från olika gratisbuffér? Låter inte det som ett tvångsmässigt beteende?

– Ja, det är kleptomani i så fall och har man det åker man dit förr eller senare. Men jag är ju 57 år, försvarar sig Sven Andersson.

Ord står mot ord i själva sakfrågan. Domen faller om tre veckor.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här