Räddningsledaren om gasläckan

Räddningsledaren Mikael Svensson var på plats vid gasläckan och gav en bild av situationen i centrala Varberg på tisdagskvällen.

ANNONS
|

Vi står på Kyrkogatan, vad är det som har hänt?

– Det är en borr som skulle borra för markprover för tunnelbygget. Han har lyckats träffa en matarledning, en 200 ledning på gasledningsnätet och det har gått hål på den.

Är det en ganska stor ledning?

– Det är en större ledning, ingen jättestor ledning. Men en matarledning genom centrum.

Vad innehåller den?

– Naturgas.

Vad är det farliga med att ledningen har gått sönder?

– Vi har spärrat av för att man inte ska köra med bilar. Gasen är brandbar, men nu har vi minskat på avspärrningarna lite.

ANNONS

Varberg energi var här tidigare. Vad gjorde dom?

– Dom har hjälpt att stänga av gasledningen. Vi har stängt av på två ställen. Det som händer nu är att den håller på att tömmas på gas och det kommer ta en timme innan trycket sjunker i ledningen.

Hur hög risk är det här och nu?

– Ingen risk alls. Nästan ingen risk alls.

Och för en timmes sedan?

– Det var relativt liten risk då med. Gasen är lätt så den stiger till luften så det är inte så att det blir någon gasblandning på backen eller så.

Du sa att den är brandfarlig. Är det detsamma som en explosiv gas?

– Det kan det vara ja.

Vad har ni gjort den senaste stunden?

– Vi har spärrat av och har släppt lite på avspärrningarna så att folk kan komma till sina lägenheter. Så har vi gått här med våra gasmätningar och kollat så att det inte är någon gas i området. Det är bara precis runt borriggen som vi får lite utslag. Annars är det inget som är farligt.

Har ni expertis på plats i Varberg för den här typen av olyckor?

ANNONS

–  Ja det har vi. Absolut. Varberg energi är expert på gasen och vad man ska stänga av. Vi har kartor också men det är Varberg energi som har varit här och stängt av.

Vad händer i kväll?

– Varbergs energi får bedöma om att laga i kväll eller i morgon. Men vi kan informera om att det är störningar på gasnätet i centrala Varberg och det läggs säkert ut information om det i kväll.

ANNONS