Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Karin Kali Andersson är klimatpsykolog och kommer till Teater Hallands samtalsserie Skavet i morgon för att prata om klimatångest. Bild: Joakim Andrén
Karin Kali Andersson är klimatpsykolog och kommer till Teater Hallands samtalsserie Skavet i morgon för att prata om klimatångest. Bild: Joakim Andrén

Psykolog föreläser om klimatångest

Klimatpsykologen Karin Kali Andersson möter i sitt jobb människor som känner oro inför klimathotet. På torsdag är hon gäst i samtalsserien Skavet på Teater Halland.

I Teater Hallands samtalsserie Skavet bjuds publiken in att diskutera ämnen som ”skaver i oss” tillsammans med inbjudna gäster och föreläsare. Tidigare teman har bland annat varit metoo, bonusfamiljer och digitalt missbruk. I morgon är temat klimatångest och miljösorg, och inbjuden gäst är klimatpsykologen Karin Kali Andersson.

– Klimatångest är känslan som kommer när man inser att vi ligger illa till, att vi måste ändra på en massa saker, förklarar hon.

Det finns ingen klinisk diagnos som kallas klimatångest, men påminner om ”riktig” ångest på många sätt.

– Det kan yttra sig som alltifrån att man är lite orolig till att man känner väldigt starka känslor av frustration och uppvarvning i kroppen. Man kan vara arg på närstående, politiker eller företag som man inte tycker gör tillräckligt mycket för miljön, säger Karin Kali Andersson.

Miljöpsykologi

När hon möter personer som lider av klimatångest brukar hon inte försöka förminska känslan av hot.

– Jag brukar säga att jag inte kan ta bort själva problemet, klimathotet, men jag kan hjälpa till med känslor och tankar och hur du reagerar på det. Problemet finns kvar och du kan behöva agera för att må bra i det, säger hon.

I torsdagens Skavet – Miljösorg kommer hon bland annat att prata om miljöpsykologi, hur vi människor fungerar när det gällen stora komplexa frågor och olika sätt att hantera sin oro.

– Många försöker att vara miljöperfektionister och göra allt rätt. När det trots det inte bli bättre kan de känna sig ensamma. Att organisera sig med andra och träffa andra med känslor kan vara ett sätt bryta ensamheten, säger hon.

Vilka tycker du borde komma på torsdag?

– Alla som oroar sig för den här situationen som vi är i, och som vill ha guidning i det. Och de som är intresserade av psykologi, säger hon.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

LÄS MER: Många samtal krävs i alla bonusfamiljer

LÄS MER: Digitalt missbruk diskuteras i Skavet

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här