Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

PS-skolan satsar på hårt coronadrabbad bransch

Hotell- och turistbranschen ska få lättare att rekrytera utbildad personal i framtiden. Nästa höst startar Peder Skrivares skola en hotell- och turismutbildning med mycket praktik.

Enligt PS rektor Petter Öhrling ser både skolan och besöksnäringen i Varberg att kommunen är i stort behov av kunnig personal.

– Hotellbranschen har svårt att rekrytera i dagsläget, säger Petter Öhrling.

Att coronapandemin, som slagit hårt mot många hotell och restauranger, skulle minska efterfrågan tror han inte.

– Det är kämpigt nu, men behovet kommer inte upphöra. Tvärt om kan bristen på kompetent personal bli ännu större i framtiden.

I september började skolan planera för programmet tillsammans med olika företag i kommunen, som Kurorten, Stadshotellet, Åkulla och Ästad vingård.

Eleverna kommer i årskurs tre att kunna välja mellan tre spår. Hotell med specialisering på receptionist, servering eller destinationspaket för turism. Tre dagar i veckan ska eleverna vara på praktik under hela sista läsåret.

– När vi haft öppet hus är detta något som besökarna frågat efter. Konceptet fanns förut, men har varit borta några år, säger Petter Öhrling.

Utbildningen beskrivs som lokalt förankrad, alltså att kurserna ska anpassas efter de behov som finns i Varberg.

Kan det vara en nackdel för eleverna, man kanske vill söka jobb utanför Halland?

– Jag tror inte det är något problem. Många av hotellen i stan är kedjor som finns i stora delar av Sverige, säger Petter Öhrling.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här