Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

PS-elever bjöd femteklassare på matsvinnsfakta – och "för gammal" mjölk

Bara på Furubergsskolan släng varje vecka 21,2 kilo mat. Det och annan matsvinnsfakta bjöd elever från Peder Skrivare på när de höll presentation för femteklasse på Furubergsskolan. Och så lurade de i de yngre eleverna "för gammal mjölk" – helt utan risk.

Eleverna Hugo Kristensson, Otto Warborn, Isabelle Falkenström, Melina Franzén och Alex Egerlind går alla i tvåan på ekonomiprogrammet på Peder skrivares skola. Under flera veckor har klassen delats upp i grupper som med hjälp av fakta och kreativitet har skapat presentationer för fjärde- och femteklassare på Furubergsskolan. Presentationernas syfte har varit att lära sig själva och de yngre eleverna om FN:s 12:e av 17 klimatmål – Hållbar konsumtion och produktion. Den här gruppen har valt att fokusera på delmål 12.3 som handlar om att minska matsvinnet.

– Jag visste knappt vad matsvinn var förut, säger Otto Warborn.

– Det är bra att få hålla presentation för dem för det gör att vi behöver tänka till. För att lära dem behöver vi lära oss själva först, säger Isabelle Falkenström.

"Är det någon som vill ha ett glas mjölk?" Warborn ställer frågan och de jakande svaren låter inte vänta på sig. Det här är en femteklass full av mjölkälskare minsann. Mjölkpaketen går runt i klassrummet och varje elev får två glas mjölk var. Båda slukas med lika god aptit.

Här börjar experimentet: "kände ni någon skillnad i smak på de två glasen?" Spridda skurar av gissningar kastas ut i luften. Ett samlat konstaterande att det nog inte var någon skillnad. Och så avslöjandet: Det ena glaset med mjölk hade passerat bäst före-datum. Med detta enkla experiment har gymnasieeleverna bevisat att mjölken inte automatiskt blir dålig så fort datummärkningen passerat.

– Vi vill lära er att smaka och lukta innan ni bestämmer er för om maten är dålig, säger Hugo Kristensson.

När de har elevernas uppmärksamhet passar de på att upplysa om en tredjedel av all mat som produceras slängs, och att bara på Furubergsskolan slängs varje vecka 21,2 kilo mat.

Presentationerna är ett resultat av Green Week Varberg som pågick i början av december. Green Week Varberg är en samverkansplattform mellan skola och näringsliv och hölls i år för andra året. Evenemanget riktar sig till skola, näringsliv och allmänhet och innefattar olika typer av evenemang runt i kommunen under temat hållbarhet och cirkulär ekonomi.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

PS-elevernas tips för att minska matsvinnet

– Lägg hellre upp för lite än för mycket mat på tallriken. Ta hellre flera små portioner än att slänga.

– Följ inte bäst före-märkningen blint. Smaka och lukta innan du slänger.

– Släng inte överbliven mat. Frys in, använd rester, var kreativ i köket! Du kan till exempel göra chips av potatisskal.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här