PS-attacken växer: från tre till 19 drabbade

Utredningen kring attacken mot PS-gymnasiet i januari blir allt mer omfattande. Nu arbetar två åklagare med fallet. Dessutom finns 19 målsäganden som befunnit sig i närheten av gärningsmannen. Samtidigt riktar försvaret skarp kritik mot att utredningen drar ut på tiden.

ANNONS
|

På förmiddagen den 28 januari klev en man in på PS-gymnasiet i Varberg utrustad med yxa och knivar. Han satte skräck på en hel skola där bland annat en elev fick skador i handen. Strax efteråt kunde den misstänkte gärningsmannen gripas vid Håstens torg.

Det har snart gått fyra månader sedan attacken. Mannen i 25-årsåldern sitter häktad misstänkt för förberedelse till mord, misshandel och grovt olaga hot. Utredningen beskrivs som både omfattande och komplex. Inledningsvis var det tre målsäganden som kände sig hotade av mannen.

Elever och personal drabbade

Men nu finns det hela 19 personer som anses som målsäganden.

– Vi har gjort den bedömningen utefter vilka som befunnit sig i fysisk närhet av gärningsmannen. Därmed har det varit en påtaglig fara för dem, säger åklagare Henrik Kindlund.

ANNONS

Det är efter omfattande förhör med berörda personer som de 19 nu anses som målsäganden.

– Det är personal och elever i och omkring gymnasieskolan det handlar om.

Har de känt sig hotade av gärningsmannen?

– Jag vill inte gå in på vad varje målsägande sagt. Vi har hämtat in deras upplevelser där de berättat vad de känt och iakttagit, säger Henrik Kindlund.

Hur ofta förekommer det så pass många målsäganden i en utredning?

– Det är väldigt olika, det är svårt att säga något generellt om det. Vid blocketbedrägerier är det inte ovanligt med 40 målsäganden.

Utredningen leds nu av två åklagare

Sedan tre veckor tillbaka leds utredningen av två åklagare, förutom Henrik Kindlund även Sofia Corin.

– Jag gjorde den bedömningen tillsammans med ledningen. Det behövs två åklagare med tanke på omfattningen och den komplexitet det finns kring fallet. Det förekommer emellanåt. I nuläget har vi fyra ärenden som är dubbelbemannade, säger Henrik Kindlund.

Gärningsmannens försvarsadvokat Gunilla Johansson kontrade och begärde att försvaret också skulle stärkas med ytterligare en advokat. Hon gjorde det efter samtal med Henrik Kindlund och menar att hon fick positiva signaler. Men i ett svar till tingsrätten argumenterar Sofia Corin mot ytterligare en försvarare.

Det fick Gunilla Johansson att rikta hård kritik mot de inblandade åklagarna. ”Åklagarmyndigheten är en myndighet. Av en myndighet förväntas man erhålla samma svar även om frågan ställs till olika personer. Så har inte fallet varit här vilket ger upphov till stor förvirring när det gäller svaren. Jag vill framhäva att Kindlund är den som bäst kan bedöma saken”, skrev hon bland annat till tingsrätten och menade att det blir en snedbelastning i målet.

ANNONS

Försvarsadvokaten rasar mot NFC

Men hon fick avslag av tingsrätten i sin begäran.

– Det vill jag inte bemöta i massmedia. Vi har diskuterat det här och det är överspelat nu, säger Henrik Kindlund om kritiken.

På fredagen lämnade åklagarna in en begäran om förlängd åtalstid med ytterligare en månad. De motiverar tiden med att det återstår vissa undersökningar hos NFC (nationellt forensiskt centrum) och att de beräknas vara klara om två månader. Först då kan åtal väckas.

– Det här är en speciell undersökning, det handlar inte om fingeravtryck eller DNA utan andra undersökningar som är tidskrävande, säger Henrik Kindlund utan att avslöja vad det handlar om.

Gunilla Johansson är mycket kritisk till att åtalstiden drar ut på tiden.

– Det överensstämmer inte med de regler som finns. Det tar hur lång tid som helst från NFC, jag tycker det är skandal. Det är klart att det finns en gräns hur länge man kan säga: ”Vi väntar på utredningar från NFC”. Han har suttit häktad i fyra månader nu och vad jag förstår är utredningen i stort sett klar förutom de här analyserna.

Hur mår din klient?

– Du kan tänka dig själv hur det är att sitta inlåst 23 timmar om dygnet i storleksordningen toalett. Han mår dåligt. Det blir sex månader i häktet för att NFC inte har de resurser som krävs. Man kan verkligen ifrågasätta hur det står till med rättsstaten, dundrar Gunilla Johansson.

ANNONS

Henrik Kindlund förstår försvarets invändning men anser ändå att det är rimligt att den misstänkte gärningspersonen förblir kvar i häktet med fulla restriktioner över hela sommaren.

– Självklart är det en viktig aspekt. Vi har en skyldighet att häktningstiden inte är längre än nödvändigt. Men i det här fallet är det inte oproportionerligt. Det är mycket allvarliga brottsmisstankar, säger han.

LÄS MER: Skolattacken på Peder Skrivare - detta har hänt

LÄS MER: Misstänkte PS-mannen beskriver en ensam tillvaro präglad av dataspel

LÄS MER: Svårigheter i utredningen kring PS-attacken

ANNONS