Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Prova-på torg byggs i Västerport

I sommar kan Varbergarna få en försmak av Västerport. När Hertiginnan Ingeborgs torg öppnas för allmänheten under sex veckor.

Även delar av Barnens Boulevard och gatan som har arbetsnamnet Diagonalen kommer att anas under projektet.

– Det kommer att bli vita linjer runt torgets exakta placering. Sedan kommer det att märkas ut var olika gator kommer att gå och även var till exempel hotellet ska ligga, säger Katarina Svangård som är projektledare.

Men det är inte bara streck på marken som kommer att finnas på Hertiginnan Ingeborgs torg. Bland annat kommer en kombinerad basketboll och fotbollsplan att byggas. Det kommer också att finnas plats för food-trucks.

Kultur- och fritidsförvaltningen kommer att ha personal på plats som lånar ut bollar. Centralen kommer att ha en nio meter lång vägg där det kommer att hållas konstworkshops.

– En stor byggställning kommer att utmärka entrén. Det blir också en häng plats med sittmöbler och det kommer att finnas information om Västerport, säger Katarina Svangård

Torget är till ytan lika stort som Brunnsparken. När Västerport är klart kommer det att vara en relativt vindskydda område där det kommer att finnas plats för uteserveringar och en fin offentlig miljö.

– Den här platsen har varit stängt i så många år för Varbergsborna. Här har ju bara stått lastbilar. Det är ju häftigt att vi kan öppna den nu. Det här kommer att bli en försmak av Hertiginnan Ingeborgs torg. Denna skamligt bortglömda person i Varbergs historia, säger Cecila Werner som är Kommunikationsansvarig Stadsutvecklingsprojektet.

Satsningen är en del i projektet ”Platsskapande och attraktiv byggtid”. Som är ett femårigt projekt som ska arbeta med hur det går att använda platser samtidigt som staden utvecklas och det byggs.

– En plats har ett värde innan den är färdig. Vi hoppas att det ska bli en levande plats. Att man ska komma hit med sina kompisar och spela fotboll eller basket, säger Katarina Svangård.

– Det är coolt att det finns så här mycket yta i centrala Varberg precis vid havet som vi kan göra någonting bra av, säger Cecilia Werner.

Torget öppnar den 29 juni och kommer att vara öppet för allmänheten i sex veckor.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här