Promilleprydnad med adressändring får ansiktslyft inför jul

Azalean och magnolian i all ära – men de har tagit sig stora friheter i Brännsvinsringen på sistone. Nu röjer hamn- och gatuförvaltningens personal upp i denna Varbergsklassiker.

ANNONS
|

Brännvinsringen stod i många år på Varbergs torg. Den monterades ner i samband med ombyggnationen av torget i slutet av 1930-talet. Sedan bodde den i ett förråd i ungefär 40 år innan den fick komma ut i solen, vindarna och regnet igen. Den här gången fick den adress Esplanaden, helt nära busshållplatsen vid Komedianten.

Personalen röjer i planteringen

Denna regniga decemberdag har Jenny Andersson, Anna Grönborg och Emma Arnham från hamn- och gatuförvaltningen klättrat in i ringen och i deras spår ligger avsågade grenar, långa revor med murgröna och några fynd i form av tomflaskor och en fjärrkontroll (!).

– Jag tyckte det såg så tråkigt ut här så vi åkte hit, säger Anna Grönborg inifrån snåret vid den femarmade lyktstolpen.

ANNONS

– Vi föryngrar buskarna genom att klippa bort gamla grenar och så ska vi klippa bort murgrönan som växer upp i lyktan, berättar Jenny Andersson.

Gåva från den tidens systembolag

Brännvinsringen köptes in för pengar intjänade av Brännvinsbolaget – därav namnet. Den monterades upp på torget 1883 och på många gamla fotografier från torget kan man se Brännvinsringen mitt bland torgstånd och kunder. När kommunen för några år sedan planerade en stor förändring av torget – en plan som möttes av stora protester – fanns i brevhögen förslag från en kommunmedborgare om att flytta Brännvinsringen till torget eller Brunnsparken.

ANNONS