Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Tommy Rydfeldt (L), ordförande för närsjukvården i Halland.

Projektet är här för att stanna

Politikerna är oerhört positiva till projektet läkarmedverkan i hemsjukvård. – Vi ser inte att det finns någon återvändo, säger Tommy Rydfeldt (L), ordförande för närsjukvården.

Framför allt är det tre aspekter som gör projektet lyckat, anser Tommy Rydfeldt. Personen slipper ta sig från hemmet för att besöka läkare. Det blir en kontinuitet och färre patienter ringer ambulans till akuten för att de är oroliga exempelvis.
– Det här är ett pilotprojekt. Vi började i Kungsbacka och delar av Halmstad och har nu även kommit igång i Varberg. Falkenberg står på tur, säger Tommy Rydfeldt.

Utvärderingar görs för att se vad som kan förbättras.
– Vi har bland annat sett att det finns ett behov efter kontorstid.
Torbjörn Andersson, distriktsläkare, och kommunsköterskorna anser att de multisjuka borde lyftas ur vårdvalet. Det tillåter inte lagen som säger att det måste finnas ett vårdval. Samma sak med önskemålet om att införa kommunläkare.
– Lagen säger att det ska vara uppdelat mellan kommuner och landsting eftersom kommunerna inte anses ha kompetensen att anställa läkare, säger Tommy Rydfeldt.

Projektet läkarmedverkan i hemsjukvård är framgångsrikt även ur ett ekonomiskt perspektiv. Genom att minska antalet inläggningar på sjukhus är det positivt inte bara för patienterna utan även för region Hallands ekonomi.
– Det är win-win. Vi kommer att ha kvar det här och kommer att utveckla det hela tiden. Det kan bli lite olika i olika kommuner. Synpunkter är oerhört viktiga.

Läs också: En doktor på hembesök