Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilskadeteknikern Elias Karlsson är uttagen att tävla i Yrkes-VM i Abu Dhabi där 100 000 besökare beräknas följa medaljstriden.

Proffs på bilskador laddar inför världsmästerskapet

VM i att vara bäst på sitt jobb. Ja, den tävlingen finns faktiskt. Elias Karlsson är uttagen att tävla.

Det svenska Yrkeslandslaget har utsetts och nu väntar uppladdning. Totalt 27 talanger från olika delar av landet kommer att resa till Abu Dhabi och Yrkes-VM 2017 för att representera Sverige inom 26 olika yrken. Bland dem finns den 21-årige bilskadeteknikern Elias Karlsson från Åskloster.
– Jag har inga direkta mål. Att inte komma sist i så fall, säger han.
Du har kommit med i yrkeslandslaget, hur gör man det?
– Jag vann yrkes-SM så då kom jag med där. Det (läs SM) var en tävling man kunde anmäla sig till och det var min chef som anmälde mig, säger Elias Karlsson.
Han vill inte beskriva sig som en tävlingsmänniska men blev ändå nyfiken på att mäta sina kunskaper.
– Vi fick svetsa, rikta en dörr, laga plast och dra rambenen rätt, säger han om några av utmaningarna som gjorde honom bäst i Sverige på bilskador.

De tre senaste åren har Elias Karlsson jobbat på Bildepån där han lagar krockade bilar. När Varbergsposten når honom ligger han hemma med gipsad fot efter att ha kört motocross.
Just motocross var favoritsysselsättningen under uppväxten och efter ett uppehåll på sju år har han nyligen återupptagit intresset på träningsnivå i Varbergs Motorklubb.
Hur blev du intresserad av det du gör?
– Det vet jag inte riktigt, jag har alltid tyckt att det var skoj att hålla på med bilar. Pappa har ju också jobbat med bilar. Det var det jag tyckte verkade roligast.
Exakt vilka tävlingsdelar som blir aktuella på VM vet han inte ännu men snart drar hårdträningen igång för många av deltagarna.
Vad behöver du finslipa inför tävlingen?
– Det är nog svetsning, att de är så väldigt noggranna på det momentet.
Hur känns det att vara en talang inom sitt jobb?
– Det känns väl bra.

I oktober reser den svenska truppen till Yrkes-VM 2017 – en av världens största tävlingar. Där ska de pröva sina färdigheter mot världens yrkesskickligaste ungdomar. Totalt kommer 1300 tävlande att göra upp om medaljerna inom 51 olika yrken – allt från flygplanstekniker och bagare till juvelerare och webbdesigner.

Texten har tidigare publicerats i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här