Privatiserad äldremat blev dyr affär för kommunen

Beslutet att privatisera köket på Södertull blev en dyr historia och verksamheten tas nu tillbaka i kommunal regi. Beskedet kastar också nytt ljus över frågan om nedläggning av dagcentralen på Apelvikshöjd.

ANNONS
|

2017 beslutade kommunen att privatisera tillagningsköket på dagcentralen Södertull. I paketet ingick lunchserveringen på dagcentralerna Södertull och Apelvikshöjd samt produktion av luncher till förskolorna Travaren och Björnligan. Uppdraget gick till storföretaget ISS Facility Services som var den enda aktören som lämnade ett bud i upphandlingen.

Nu står det klart att privatiseringen har blivit en kostsam affär för kommunen. Avtalet med ISS är nämligen utformat på ett sätt som har fått kostnaderna att skena.

Kommunen betalar ISS en ersättning på 86,52 kronor per matportion, vilket hade inneburit en oförändrad kostnad om antalet portioner hade legat kvar på samma nivå som före privatiseringen. Men seniorrestaurangen på Södertull har blivit alltmer välbesökt, och då har kostnaderna dragit iväg för kommunen.

ANNONS

Kommunen väljer därför att inte förlänga avtalet när det upphör den 1 september nästa år. Det beslutet fattades av servicenämnden under torsdagen.

Beskedet att privatiseringen inneburit en fördyring för kommunen är extra pikant i ljuset av att seniorrestaurangen på Apelvikshöjd ska läggas ned av kostnadsskäl (vilket nyligen beslutades i socialnämnden). Det visar sig alltså nu avtalet med entreprenören bidragit till högre kostnader för lunchserveringen.

– Den rörliga delen i avtalet gör att kostnaderna drar iväg litegrann och det skulle i så fall behöva omförhandlas, säger Tobias Carlsson (L), ordförande i servicenämnden.

Men någon sådan omförhandling blir det inte eftersom kommunen i stället väljer att ta över verksamheten i egen regi. Tobias Carlsson menar att en större del av kommunens kostverksamhet skulle behöva upphandlas för att få ekonomi i det.

– Man skulle i så fall antingen upphandla hela kostverksamheten eller dela upp kommunen i två, tre eller fyra områden. Jag säger inte att det är något jag förespråkar, utan jag bara förklarar vad som skulle behövas för att få det kostnadseffektivt, säger Carlsson.

Han menar att kostnaderna för bland annat själva upphandlingsförfarandet och internkontrollen annars blir för stora i förhållande till tjänstens innehåll.

Carlsson tycker på ett sätt att man har fått ett kvitto på att upphandlingen var lyckad eftersom luncherna har blivit mer populära.

ANNONS

– Men upplägget var inte gynnsamt ekonomiskt, konstaterar han.

Exakt hur mycket billigare det kommer bli att tillaga maten i egen regi är inte alldeles klarlagt, men serviceförvaltningen skriver i sitt underlag att man räknar med en besparing på 300 000 kronor årligen.

Kan detta innebära att beslutet om nedläggning av seniorrestaurangen på Apelvikshöjd omprövas?

– Det är en fråga för socialnämnden. De får i så fall efterfråga ett nytt pris från oss och ta ställning till det, säger Tobias Carlsson (L).

Lennart Johansson (S) är vice ordförande i servicenämnden, vilket han också var när privatiseringen klubbades igenom 2017. Socialdemokraterna motsatte sig då beslutet.

– Förvaltningens siffror visade redan då att det inte skulle innebära någon besparing att privatisera. Men de borgerliga ville privatisera bara för privatiseringens skull. Det var den inställningen som Alliansen hade under den mandatperioden, tycker han.

Även Sverigedemokraternas Olle Hällnäs röstade mot privatiseringen 2017.

– Jag är inte emot privatiseringar generellt, men detta var en dålig privatisering. Södertull är en i sammanhanget för liten restaurang och den ligger på ett läge med tuff konkurrens från andra lunchrestauranger i stan. Jag är glad att den nu tas tillbaka i kommunal regi, säger han.

Ur underlaget till servicenämndens beslut

”Den nuvarande affärsmodellen har visat sig innebära merkostnader för servicenämnden eftersom entreprenören uppvisar en omsättningsökning. Ska avtalet förlängas behöver modellen ses över. Att ha outsourcat Södertulls kök har inte inneburit några administrativa fördelar för serviceförvaltningen. Uppdraget är för litet för att göra någon större skillnad administrativt sett i form av till exempel minskat arbetsledaransvar. Tvärtom har arbetsuppgifter tillkommit i form av leverantörs- och avtalsuppföljning”.

(Ur underlaget till servicenämndens beslut att återta Södertulls kök i kommunal regi.)

ANNONS