Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Centernej. Skolpolitikern Eva Pehrsson-Karlsson (C) vill att beslutet om Himledalens skolor tas om och att förslaget om en F-9-skola i Rolfstorp utreds på nytt. Bild: Annika Karlbom

Priset för skolans renovering skenar

Upprustningen av Rolfstorps skola kommer att kosta nästan 22 miljoner - i stället för de 3 miljoner som kalkylen visade först. Centern vill nu att beslutet om skolorganisationen i Himledalen rivs upp.

I våras fattade barn- och utbildningsnämnden efter livlig debatt beslut om en ny organisation för Himledalens skolor, bland annat beslutades att Rolfstorps skola blir en 7-9-skola från höstterminen 2014.

Det stod klart att det skulle kräva en upprustning av skolan och vid tiden för beslutet visade kalkylen att det skulle kosta cirka tre miljoner, plus nästan ytterligare fyra för utbyggnaden av förskolan.

Nu visar det sig att mycket mer behöver göras än vad man först trodde och att ut- och ombyggnaden kommer att gå på nästan 22 miljoner. Även förändringarna av Skällinge skola blir betydligt dyrare och beräknas kosta nästan 14 miljoner i stället för beräknade 7,5.

Nämnden har fattat ett beslut om att gå vidare till fullmäktige och begära pengarna, vilket Centern reserverat sig emot.

– Vi tycker att man ska ta tillbaka beslutet och utreda igen om man ska ha en fullvärdig F-9-skola i Rolfstorp, säger Eva Pehrsson-Karlsson (C), nämndsledamot.

Ett beslut måste kunna rivas upp om förutsättningarna ändras, vilket de gjort i det här fallet, menar hon.

I våras ansågs Centerpartiets och föräldrarådets förslag om att bygga ut till en F-9-skola i Rolfstorp för dyrt och röstades ned. Enligt förvaltningens beräkning då skulle det kosta cirka 20 miljoner.

– Nu ser vi att vi vårt förslag inte skulle bli så mycket dyrare, därför begärde vi återremiss. Vi vill att man ska utreda ordentligt vad en F-9-skola skulle kosta, förklarar Eva Pehrsson-Karlsson.

Micael Åkesson (M), nämndordförande, håller inte alls med om att beslutet om skolorganisationen bör rivas upp.

– Vi har tagit ett beslut och det står fast. Det som är förändrat är att det blir högre kostnader, det är en kraftig förändring, men det är inte bara pengar det här handlar om.

– Vi ska ha bästa möjliga verksamhet och det får vi med vårt beslut, säger han och syftar på att förvaltningen kommit fram till att den skolorganisation som är beslutad är bättre ur ett pedagogiskt perspektiv än en F-9-skola.

Beslutet som togs i våras innebär att Himledalens barn ska få gå på sina hemorter fram till årskurs fyra då de flyttas och samlas på Göthriks skola. Sedan flyttas de till Rolfstorp i årskurs sju.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här