Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Familjeföretag. Hela familjen Pihlblad arbetar på Pivab. Från vänster: Ronny, 65, Sebastian. 30, Leonard, 27, Virginia, 35, Christopher, 34, och Rigmor, 61.

Prisade Pivab vill ut i världen igen

Pivab tillverkar lackeringsboxar. Luftkvalitén i boxarna är likvärdig med miljön i ett operationsrum. Ett arbete som belönas med kommunens miljöpris.

För 30 år sen var det inte många företag som ville prata högt om sin lackeringsverksamhet. Anställda andades in farliga ämnen. Cancer och andra svåra sjukdomar var vanligt förekommande i branschen.

– Det ser vi inget av i dag, säger Ronny Pihlblad, som har patent på ett designat system som gör att det i dag går att bedriva lackering utan att människor blir sjuka.

– Sjukfrånvaron har gått ner i företagen som bedriver lackering med vårt system.

Pivab har fått Varbergs kommuns miljöpris för att man förbättrat både miljön och arbetsmiljön med sina lackeringsboxar för fordons- och tillverkningsindustrin.

– Vi har satt normen och standaren för hela lackeringsbranschen, säger Ronny Pihlblad.

I juryns motivering står det bland annat att Ronny Pihlblads hängivna arbete med miljöinriktade innovationer i en konservativ bransch är föredömligt. Han har visat originalitet och nytänkande som i vissa delar är världsledande. Andra människors hälsa, deras närmiljö och den yttre miljön är alla vinnare. Hans arbete är ett gott exempel på hållbar utveckling.

Pivab är ett familjeföretag och som kompanjon har Ronny sin fru Rigmor Pihlblad. Parets fyra barn, Virginia, Christopher, Sebastian och Leonard jobbar också i företaget.

1992 drabbades familjen av stor sorg när äldsta sonen Jimmy omkom i en trafikolycka i Thailand. Han var där och arbetade för Pivabs räkning när han på motorcykel blev påkörd av en rattfull lastbilschaufför.

– Luften gick ur oss och vi fick kämpa dag för dag för att klara av sorgen. Det går inte att beskriva, det tog minst tio år för oss innan vi kunde hantera situationen fullt ut, berättar Rigmor Pihlblad.

Nu har åren gått, sorgen bär de med sig, och i dag lever familjen på ett annat sätt.

– Jag kommer alltid leva med en rädsla att det ska hända något igen. Vi har ett liv före tragedin och ett liv efter tragedin. Aldrig kommer något att bli detsamma igen, säger Rigmor Pihlblad.

Pivab hade tre bolag under den här tiden, ett verksamt i USA och ett i Asien.

– Men efter olyckan la vi locket på, vi orkade helt enkelt inte, berättar Ronny Pihlblad.

I dag fokuserar företaget på den nordiska marknaden och samarbetar med legotillverkare. Servicen av lackeringsanläggningarna i Norden sköts av Skanska.

Bild: Privat

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här