Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Prisade för film om fortkörning

Många föräldrar kör för snabbt utanför många skolor i Sverige. Klass 3A på Hagaskolan gjorde film om problemet och vann en heldag på Liseberg.

 

 


Utanför Hagaskolan är hastigheten 30 kilometer i timmen. På morgonen när det är dags för att lämna av elever, så kör många föräldrar upp emot 50 kilometer i timmen enligt läraren Petra Karlegärd. Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, i Väst anordnade en tävling för att uppmärksamma att många kör för fort utanför skolor. Hundratals skolor i Västsverige deltog och vinnare blev klass 3A på Hagaskolan. 
– Hela klassen blev jätteglad! säger David Blomgren. 

Tävlingen heter #10sekunder eftersom det enligt NTF inte handlar om mer än tio sekunder som man sparar om man kör för fort. Klass 3A:s budskap är att föräldrarna kör för snabbt för att de egentligen bara vill hem till sina mobiltelefoner. 
– Jag åker buss och ser massor av folk som kör för fort, säger Wilma Geresand. 

I filmen visas snabba klipp på föräldrar som håller i sin telefon samtidigt som de gör andra saker, bland annat hjälper till med läxorna, äter middag eller borstar tänderna. 
– Det var några föräldrar som ställde upp på kort för att vara med i filmen, säger Wilma Geresand. 
Varför tror ni att föräldrar kör för fort?
– Man kanske vill hinna fram snabbare, säger David Blomgren. 
– Det är många föräldrar som tittar mer på sina mobiler än leker med sina barn när de är på lekplatsen. Det tycker inte jag är så bra, säger Wilma Geresand. 

Förstapriset, som 3A vann över hundratals andra bidrag, var en heldag på Liseberg. Ett pris som togs emot med glädjetjut enligt Wilma Geresand. 
– Vi bara skrek när vi fick reda på det. Istället för att ha matte så fick vi springa ut på rast!