Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Pringle – en del av rutinen på ledarsidan

En del av garantin för Varbergs Bois utveckling beror på rutin och klokt ledarskap. Martin Pringle, 49, är en av pusselbitarna.

Martin Pringle var spelaren som kom som ett stjärnskott i början 1990-talet. Absolut fel tid – om man inte är förbannat mycket bättre än killar som Kennet Andersson, Martin Dahlin och Tomas Brolin. Ni kanske minns den där uttjatade sommaren ’94 i USA.

Det blev två A-landskamper för Martin.

– Det var inte lätt att konkurrera med de gubbarna, hur bra du nu än är.

Genombrottet kom

Men vi börjar väl från början och hamnar i det bohuslänska klipplandskapet. Martin sysslade med det mesta inom idrotten, hockey i numera namnändrade Koppers och fotboll i fotbollsklubben som aldrig synts i några finrum tidigare. Genombrottet kom i Stenungsunds IF i södra Bohuslän.

Hur kommer det sig att du negligerade hela Göteborg?

– Det gjorde jag inte egentligen. 1992 hade vi gått från trean till tvåan och hade Bosse Backman som tränare. Jag hade varit anfallare hela mitt liv. Jag gjorde sporadiska inhopp.

Backman stod för omvandlingen. ”Kan du spela back? Jag behöver snabbhet i backlinjen”.

”Får jag spela, då?” svarade Martin som svalde lösningen.

– Det året gick vi så inåt helskotta bra. Jag tror att jag kom tvåa i interna skytteligan och var överallt där jag inte skulle vara.

Mötte Henke Larsson

Backmans kontakter ledde honom till Öis. Det blev ändå inte Örgryte som knöt talangen till sig. Han var nära att bli en i gänget i Öis som just vid det tillfället fick uppleva de märkliga säsongerna i svensk fotbolls historia. Det gick att klättra två steg i divisionstrapporna under separata vår- och höstserier. Öis gjorde bravaden, men fokuseringen kom inte riktigt att hamna på Pringle. Torbjörn Nilsson var tränare då.

– De ville nog ha bättre spelare. Jag hade ju ändå varit där och var inte sämre än någon annan. Men trist, ja lite så.

Pringle hängde med Stenungsund till Söderettan. Men det blev snabba kast. Helsingborg dök upp färskt uppflyttat till Allsvenskan efter många magra år. Det fanns ju en person som fått väldigt mycket uppmärksamhet det året, Henke Larsson. Helsingborg ligger vid den tiden på läger i Lysekil. Jörgen Wålemark och Pringle spelar i den bohuslänska kombinationen som ska möta HIF.

– Och jag spelade mittback. Gissa vem jag skulle möta? Jo, Henke Larsson. Jag var fly förbannad eftersom vi förlorade stort, och så säger de att jag plockat ner honom. Vilket jag inte hade gjort. Han gjorde ju tre mål. Ett lokalt hopsatt fotbollslag från Bohuslän mötte Helsingborg som var på träningsläger.

Det blev som med tjuren på julafton ”honom ska vi ha!”. Efter matchen frågade Bosse Nilsson: ”Kan du tänka dig att spela för oss?”.

Ni förstår att allt började där.

Gott om tränaruppdrag

Nu är det Bois som gäller. Förfrågan kom från Joakim Persson vårvintern 2019.

– Du som är bra på snacka, kan inte du leda en kickoff för oss?

Pringle hade inget att göra ändå. Han var ledig efter tränaruppdraget i Eskilsminne.

Martin fick träffa hela Boisgardet och det var inte konstigt att det ringde igen, i höstas. Ordförande Lars Karlsson ringde.

– Jag hade inte förväntat mig att få den frågan, men jag tänkte efter att det kunde ha varit rätt bra. Om jag gör detta så breddar jag mig och får ytterligare något på mitt cv.

Många spelare som kan leva på sin fotboll vet inte alltid var de ska ta vägen efter karriären som fotbollsspelare. I Martins fall löste det sig efter det abrupta avslutet med benbrott som 32-åring. I Martins fall blev det gott om tränaruppdrag – till 2018. Det fanns idéer och möjliga vägar men inget konkret. Det gäller att ha en förstående partner. Nina från Skärhamn och Martin har varit tillsammans i 30 år.

– Hon har varit med på hela resan sedan jag spelade i division 5. Hon har sin egen karriär, verksamhetschef på utbildningsförvaltningen i Landskrona.

En stor del av jobbet i Varbergs Bois handlar om att avlasta och praktiskt lösa spelarna som en mängd agenter tipsar om. Tre man jobbar med att rekrytera spelare. I stort sett fungerar det så att Persson nosar upp. Pringle löser det praktiska. Gert Bengtsson håller i pengarna.

– Det är inte en lugn stund nu när transferfönstret öppnat igen. Det är 72 000 mejl, hela tiden. Hade jag svarat på alla hade jag blivit knäckt, alltså. Nu har vi varit igång länge, så man har lärt sig vilka man kan lita på.

Martin kommer att stanna i Helsingborg. Som bekant bor det en hel del meriterat fotbollsfolk i bygden, Erik Edman, Hasse Eklund är ett par andra. Helsingborgs IF som kanske har ett stort behov av rutin – de pendlar bort från pärlan.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

FAKTA: MARTIN PRINGLE

Född: 18 november 1970.

Uppväxt: Stenungsund

Bor: Helsingborg.

Aktuell: Sportchef i Varbergs Bois.

Moderklubb: Hisingstads IS. Klubbar: Vallens IF, Stenungsunds IF 1991-94, Helsingborgs IF 1994-96, Benfica 1996-99, Charlton Athletic 1999-2002, Grimsby Town 2002. Som tränare: Gais (ass tränare) 2003-04, Kopparbergs Göteborg FC (tränare) 2005-07, Örgryte (ass) 2008-09, Västra Frölunda 2010-11, FC Köpenhamn (ass) 2011-14, Ängelholms FF (ass) 2014-15, Eskilsminne IF 2015-18.

Landslag: 2 A-kamper/1 mål.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här