Pride kämpar för transpersoner

Pride Varberg vågar mer med årets tema, och riktar ljuset mot transpersoner. – Det är den mest utsatta gruppen av alla hbtqi-personer, säger Malin Gunnarsson.

ANNONS
|

Fysiskt och psykiskt våld är vardag för transpersoner, berättar Malin Gunnarsson, ordförande för ProLove som arrangerar Pride i Varberg.

– Det är hög självmordsstatistik, många har antingen försökt eller har tankar på självmord, eller har tagit sitt liv, säger hon.

Temat för årets Pride var givet. Ämnet är aktuellt, bland annat genom SVT-serien "Tjejer som oss" som sändes i fjol.

– Samhället har svårt att förstå att det är på riktigt, att vara transperson är inget val man gör, säger Malin Gunnarsson.

När Pride för första gången arrangerades i Varberg 2015 gjordes det något "försiktigt". Med transpersoner som tema har man vågat ta det ett steg längre, menar Malin Gunnarsson.

ANNONS

– Första året visste vi inte hur Varberg skulle ta emot Pride, men det gick så himla bra. Vi är inte bara för kärlek, utan är också emot homo- och transfobi och alla typer av hat. I år tar vi ännu tydligare ställning mot detta, säger Malin Gunnarsson.

Det stora dragplåstret i år är Michael Brown (se film nedan), som före sin könskorrigering själv kämpade mot självmordstankar.

– Det är inte bara samhället som har förutfattade meningar kring transpersoner. Många transpersoner känner ett stort självhat. De känner att de har fel kropp. Jag kan inte föreställa mig hur det känns, säger Malin Gunnarsson.

Hon hoppas att årets Pride ska få Varberg att engagera sig mer i frågan.

– Har man det jobbigt i Varberg finns det inte mycket att vända sig till. Det enda som finns är ungdomsgårdarna men om du är över 25 finns ingenting, säger Malin Gunnarsson.

Nytt för årets Pride är att det kommer att pågå under två dagar. Utöver föreläsningar blir det musik, "Superhjältedisco" för de små och självklart parad. Musiken står bland andra Hector Brännlund för, som letade sig in i svenskarnas hjärtan under Idol 2016 - då under namnet Saga.

Årets regnbågsambassadör är Mathias Frenzel, initiativtagare till företagsnätverket Öppna Företag.

ANNONS

Magnus Carlsson, känd från bland annat Barbados, avslutar årets Pride.

Varför är Pride viktigt för Varberg?

– Vi vill inte att det ska behövas. Men vi måste få bort normer i Varberg. Man ska inte behöva "komma ut". Jag personligen, som är uppvuxen utanför Varberg, kände inte att jag kunde komma ut. Jag kände att jag skulle bli ensam. Men man är inte ensam, det är bara att se så många varbergare som går i paraden.

– Om Pride bara hjälper en person är det värt allt slit och arbete, säger Malin Gunnarsson.

HN har tidigare berättat om Pride Varbergs begränsade budget. I veckan beviljades man ett projektstöd på 35 000 kronor.

Läs också:Pride efterlyser större engagemang

I filmen "Fighten valde oss" tar Pride Varberg upp årets tema:

Fakta: Hbtqi

... är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer med queera uttryck och identiteter.

  • Homosexuell är en person som attraheras av människor av samma kön.
  • Bisexuell är en person som attraheras av människor oavsett kön.
  • Transperson är ett paraplybegrepp med många undergrupper. Begreppet rör könsidentitet och könsuttryck och har ingenting med sexuell läggning att göra.
  • Transsexuell är en medicinsk diagnos och en förutsättning för att få tillgång till nytt juridiskt kön och underlivskirurgi.
  • Queer är ett begrepp som grundar sig i kritik mot idéer om normer vad gäller kön och sexualitet, och hur vi placeras i olika kategorier som alla utgår från heterosexualitet och könsbinaritet.
  • Intergender kan användas synonymt med ickebinär och genderqueer. Intergender är den som identifierar sig som mellan eller borton könskategorierna kvinna och man.

Källa: RFSL

ANNONS