Ute i arbetslivet. Praktiken är en stor del av undervisningen, men det görs ingen skriftlig riskbedömning av praktikplatserna.
Ute i arbetslivet. Praktiken är en stor del av undervisningen, men det görs ingen skriftlig riskbedömning av praktikplatserna.

Praktikplatser riskbedöms inte

Inga skriftliga riskbedömningar görs av Munkagårdsgymnasiets praktikplatser. – Det här måste uppmärksammas innan någon skadar sig allvarligt eller dör, säger André Braun.

ANNONS
|

En stor del av undervisningen för naturbrukseleverna på Munkagårdsgymnasiet sker på praktikplatser. De har flera veckors APL, arbetsplatsförlagt lärande, som genomförs på lantgårdar, djurparker, hundpensionat och djurkliniker bland annat. Verksamheter där det finns stora arbetsmiljörisker, djur hanteras och tunga fordon körs.

Enligt Arbetsmiljölagen ska skriftliga riskbedömningar göras av de arbetsplatser dit elever skickas. Det görs inte av Munkagårdsgymnasiet.

– Vi kollar arbetsplatserna men har inget dokument som vi fyller i, säger Stefan Larsson, vikarierande rektor och driftchef för Munkagårdsgymnasiet.

Varbergaren André Braun är mycket kunnig inom arbetsmiljöfrågor och anser att det är en katastrof att Munkagårdsgymnasiet slarvar med de här bitarna.

ANNONS

– Eleverna har ingen tidigare arbetslivserfarenhet och kan därför inte själva bedöma arbetsmiljöriskerna när de kommer ut på praktik. Ofta får eleverna senare jobb på de platser där de har gjort praktik. Ett exempel på när arbetsmiljöarbetet hade brustit var när djurskötaren på Kolmården blev dödad av vargar, säger han.

Arbetsmiljöverket håller just nu på med en stor inspektion av 30 procent av landets alla skolor. Munkagårdsgymnasiet var en av de skolor som besöktes. En del brister upptäcktes. Det gällde uppgiftsfördelning, första hjälpen-kunskaper och krisstöd. Praktikens riskbedömning fick dock ingen anmärkning.

– Vi frågade om det var gjort men har inte bett att få titta på det skriftliga underlaget, säger Pär Bergendahl, inspektör Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket kommer att göra ett återbesök för att se till så att bristerna har åtgärdats. Då kommer även riskbedömningarna av praktikplatser att tas upp.

Enligt André Braun är det fler skolor än Munkagårdsgymnasiet som brister när det gäller att riskbedöma praktikplatser. Organisationen Föräldraalliansen Sverige har vänt sig till Arbetsmiljöverket och Skolinspektionen med en skrivelse. Den har även skickats till Gustav Fridolin, utbildningsdepartementet, och Ylva Johansson, arbetsmarknadsdepartementet. Där skriver de att de fått alarmerande uppgifter bland annat om att flera elever kommit till skada under sin APL med anledning av att lagar och regler inte följs. De undrar hur statsråden tänker säkerställa att elever på naturbruksgymnasium inte far illa i framtiden.

ANNONS

Magnus Karlsson driver mjölkgården Carlsro där de tar emot praktikanter från Munkagårdsgymnasiet.

– Någon skriftlig riskbedömning har Munkagård inte gjort men de har handledarutbildningar då och då, säger han.

Innan APL eller praktik påbörjas på arbetsplatsen ska huvudmannen för skolan och arbetsgivaren genomföra en riskbedömning och vid behov utföra en medicinsk kontroll av eleven samt vidta de åtgärder som behövs.

Arbetsgivaren ska bedöma vilka risker det finns med de arbetsuppgifter eleven ska utföra enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete samt den arbetsutrustning eleven ska använda. Bedömningen ska bland annat visa om och hur man kan anpassa arbetsuppgifterna för eleven och vilka möjligheter det finns att handleda eleven.

Om det framkommer att arbetsgivaren inte följer arbetsmiljölagstiftningen och huvudmannen för skolan har kunskap om detta kan även huvudmannen för skolan tillsammans med arbetsgivaren vara ansvariga.

Om eleven kommer att vara på flera arbetsställen ska riskbedömningen göras på alla dessa. Riskbedömningen ska alltid dokumenteras.

ANNONS