"Positivt att de åkte fast den här gången"

I helgen upptäcktes tre personer som planerade att utföra ett så kallat "base jump" från en av radiomasterna i Grimeton. – Det händer inte så ofta som förr, när det blev ett världsarv hände det mer frekvent, säger Camilla Lugnet, tillförordnad vd på Stiftelsen Världsarvet Grimeton.

ANNONS
|
Även om det skett intrång förr om åren var det första gången i år som någon försökt ta sig upp i masterna. Camilla Lugnet menar att det är förenat med stor fara att klättra upp i masterna, detta av flera skäl. – Alla våra antenner på området är aktiva och det är stark ström i dem. Risken för de som hoppar är att man trasslar in sig och bränner sig, säger hon. Förutom risken att skada sig själva kan även anläggningen skadas vid ett intrång. Marken som masterna står på är utarrenderad och betas till viss del av djur. – Det finns ju en risk för arrendatorerna också, om det sker en brand kan det förstöra mycket för dem.

Även om det inte blev något hopp i lördags så är personernamisstänkta för olaga intrång. Att de upptäcktes gläder Camilla Lugnet.

– Vi tycker att det är positivt att de faktiskt åkte fast den här gången, historisk sett har det varit svårt att få fast de som tänkt hoppa. De har ett system hur de ska hantera att komma iväg snabbt utan att åka dit.

ANNONS