Positiva Tvååker positiva till nya bostäder

Förr har samhällsföreningen Positiva Tvååker behövt kämpa för att det ska byggas på orten. Arbetet har lönat sig. Kommunens nya översiktsplan öppnar för många nya bostäder.
– Men det finns utmaningar med det också, säger Lars Göran Andersson.

ANNONS
LocationTvååker||

Lars Göran Andersson har varit engagerad i Positiva Tvååker i fem år.

– Våran uppgift är att driva frågor som gynnar Tvååkersborna. Det är det som är vårt yttersta mål. Det kan vara både stora och små frågor, säger han.

Han ger några exempel:

– Det kan vara allt ifrån att dela ut äpplen på Bosgårdsskolan när de har en skräpplockardag till att vara aktiva i frågor om samhällsplanering, där vi kan ha en dialog med kommunen.

Tvååkerbladet

Föreningen ger ut en tidning, Tvååkerbladet, två gånger om året där man skriver om nyheter och evenemang på orten. Ett annat konkret exempel på föreningens arbete är den centrala parken och mötesplatsen På spåret som invigdes i fjol.

ANNONS

– Det var en fråga som vi drev aktivt. Annars hade den aldrig kommit till. Den tog åratal. Men det blev väldigt bra, säger Lars Göran Andersson.

Kommunala handlingar visar att frågan om en park började diskuteras redan 2007. Saker och ting tar tid. Inte minst på landsbygden.

En fråga som föreningen däremot inte behöver trycka på lika hårt i längre än planer för bostadsbyggande. Kommunens nya översiktsplan, som endast är veckor gammal, skissar på uppåt 300 nya bostäder fördelat på flera nya områden och en viss förtätning.

– Det har tidigare varit något som vi har fått driva aktivt för att det ska hända något, säger Lars Göran Andersson.

Samhällsföreningen ser positivt på kommunens planer. Men det finns fortfarande intressen som måste bevakas.

– Fler boende innebär fler barn som cyklar på våra vägar, fler som promenerar. Trafiken, även den tunga, kommer att öka. Det måste man också tänka på. Tillväxt är jättebra men frågor som miljö, privat och offentlig service måste hänga med. Där får vi hänga på och bevaka, säger Lars Göran Andersson.

En annan utmaning för Positiva Tvååker är att få in nytt blod.

– Vi har samma problem som de flesta föreningar. Att locka folk till att jobba ideellt. Det är bekymmer att få folk att känna att de vill jobba i en förening. Åldersmässigt ligger vi rätt så högt. Det är svårt att få yngre att ta uppdrag. Det är synd, för det är rätt kul.

ANNONS

Inte betungande?

– Egentligen inte. Det är klart att man kan driva frågor om samhällsplanering om man vill. Var och en kan ju känna att man vill driva någon fråga och då gör man det. Det är så pass enkla vägar. Det är en väldigt positiv anda - både i föreningen och på orten.

Jag vill påstå att Tvååker är en ”bonnig” ort på ett positivt sätt. Hur vill du beskriva Tvååker för den som aldrig varit här?

– Det är väl en ganska bra beskrivning. Tvååker är lantligt och det har varit mycket jordbruk förr. Men det har vuxit upp mycket andra företag. Förr var det den här lilla byn där alla kände alla. Riktigt så är det inte längre. Men närheten till naturen och det lantliga finns kvar, säger Lars Göran Andersson.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS