Populäraste hunden i Varberg är en labrador

När Lena-Marie Broström skulle välja hund fanns det ingen tvekan.
– Jag ville ha en hund att ta med på träningen och som jag kan göra nytta tillsammans med, säger hon.

ANNONS
|

Nu äger hon och familjen, som bor i Bua, en svart labrador retriever sedan tre år tillbaka. Charlie, som vovven heter, har blivit familjens ögonsten och Lena Maries träningskompis.

– Jag ville ha en hund som jag kan ha med ut i skogen när jag springer men som jag också kan göra en samhällsinsats med, förklarar hon.

De jobbar för Försvarsmakten

Lena Marie har tränat Charlie för att bli patrullhund och han ingår nu i Hemvärnet som tjänstehund och ingår bland annat i sökinsatser.

–Det innebär att vi kan vara med när Försvarsmakten behöver assistans. Han får jobba på ett sätt som han gillar och har anlag för samtidigt som vi båda gör nytta.

ANNONS

Populärast hundras i Varberg

Lena Marie är inte ensam om att gilla rasen, eller namnet för den delen. Enligt den senaste statistiken från hundregistret är den populäraste hundrasen i Varberg just nu Labrador retriever med 223 hundar. Tvåa kommer schäfer med 199 stycken individer och trea Jack russel terrier med 194 stycken. Det populäraste hundnamnet är Molly följt av Bella och på tredje plats – Charlie.

–Jag kom på namnet när jag körde bil. Vi var först inställda på att få en tik men när vi fick reda på att det blev en hane var Charlie ett av de första namnen som kom upp. Min man Gustaf gillade namnet direkt. Charlie är den bästa hund vi kunde ha fått.

Antal hundar har ökat under pandemin

De senaste åren, under pandemin, har antalet hundar i Sverige ökat markant. Under 2021 ökade antalet hundar som registreras hos Svenska Kennelklubben med över 10 procent.

Egentligen var det inte självklart för Lena Marie att skaffa hund. Länge var hon hundrädd.

– När jag var i tioårsåldern träffade jag en släktings hund som hoppade upp på mig och gjorde mig rädd så det har varit en resa för mig att bli hundmänniska. När min mamma köpte en hund 2013 så fick jag vara med redan från valpstadiet och det väckte en tanke hos mig att själv skaffa hund.

ANNONS

Ville ha en hund att träna med

För Lena Marie var det viktigt att välja en hund som passar henne och familjens behov. För att den skulle kunna följa med på längre turer i skogen fick den inte vara för liten.

–Jag kom att tänka på rasen labrador. De är smarta ledarhundar som gillar att jobba. Dessutom hade jag lärt känna min väninnas hund, Alfons, som brukade vara med när vi var ute och långsimmade.

Familjen består också av sambon Gustaf och sonen Jack. Nu hoppas Lena Marie att Charlie också blir bästis med Jack som bara är åtta månader.

–Jag tror att de kommer att ha jättekul tillsammans, säger hon.

ANNONS