Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Politisk tvist om B-hallen fortsätter – nu inom Alliansen

Jana Nilsson (S) verkar ha fått med Alliansen på tåget när det gäller idén om att bevara B-hallen. Men internt är Alliansen splittrad.

Nästan hela den gamla fabriken i kvarteret Renen (gamla MYA / Gerlachs hallar / Sweda / Caprinus) är riven men B-hallen står kvar där Lilla Drottninggatan och Gamlebygatan möts. Ett fullmäktigebeslut säger att även den ska rivas men Socialdemokraternas motion om att bevara den samma har ännu inte behandlats i fullmäktige. Efter sommaren ska den upp för beslut och nu har den vind i seglen även från Alliansen – även om Alliansen inte beskriver det så.

När frågan var uppe i kommunstyrelsen nu i juni sa S ja till sitt eget förslag. Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna gick fram med ett eget förslag: Att avslå motionen, men ändra beslutet om rivning och istället säkra byggnaden mot fortsatt förfall genom vädersäkring under kontrollperioden för saneringen av Renen med ambitionen att bevara B-hallen. Man vill också utreda hur byggnaden kan användas när saneringen är över.

Framgång för Socialdemokraterna

För Socialdemokraterna är detta i stort sett full pott.

– Egentligen ser jag det de gör nu som ett bifall, det är svårt att se det som något annat, säger Jana Nilsson (S). Det känns jätteroligt, verkligen! Det här kommer vara värdefullt för Varberg i framtiden.

– Det är vissa gradskillnader från att den ”skall bevaras” till ”ambitionen att det ska bevaras”, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M).

– Vi får se hur den klarar kontrollperioden. Vi vill ge den en chans helt enkelt.

Oenighet i Alliansen

Men Alliansen var inte överens. Kristdemokraterna hade ett eget förslag, helt likt det från vännerna i majoriteten förutom raden om ”ambitionen att bevara B-hallen”.

– Låt oss väderskydda den och utreda den ordentligt, men vi är inte framme vid att uttala någon ambition. Man måste beräkna hela kostnaden först, säger Morgan Börjesson (KD).

Jana Nilsson (S) menar att bevarandet är en klok investering.

– Hur man än vänder och vrider på det är det billigt att bevara den.

Enligt honom blir framtida lokaler i byggnaden långt mycket billigare än motsvarande nyproduktion.

Samhällsutvecklingskontorets utredning säger att det kostar 2,6 miljoner kronor att förhindra fortsatt förfall och 13,6 miljoner kronor att dessutom återställa stabiliteten i byggnaden. Att därefter inreda den för kontor, ateljéer, mötesrum eller vad man nu vill använda byggnaden till kostar pengar därutöver.

LÄS MER: Alliansen i Varberg gör helt om – stoppar rivning av B-hallen

LÄS MER: Rivningen av Renen har startat

LÄS MER: S ska ladda om för att bevara gammal fabrik

LÄS MER: Socialdemokraterna lägger skarpt förslag om Renen

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här